You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Fakültemizde, “Yeni Teknolojiler ve Televizyon Haberciliği” Konulu Söyleşi Düzenlendi

 

TGRT Ankara Haber Koordinatörü Ahmet Sözcan, Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü tarafından çevrimiçi düzenlenen söyleşide, öğrencilerimizle buluştu.

Fakültemiz Konferans Salonu'nda düzenlenen “Yeni Teknolojiler ve Televizyon Haberciliği” konulu söyleşi, Radyo Televizyon ve Sinema  Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Kurbani Geyik’in moderatörlüğünde gerçekleştirildi.

Gazetecilik mesleğinde 20 yılı geride bıraktığını, mesleğe başladığı dönemden bu yana alanla ilgili çok büyük değişim ve dönüşüm yaşandığını anlatan Sözcan, “Mobil iletişim teknolojilerinin devreye alındığı günden bu yana televizyon haberciliği alanında sürekli yenilikler ortaya çıkmaya başladı. Haber kaynaklarına erişim, haber toplama süreçleri, yeni teknolojiler sayesinde çok kısaldı. Aynı teknolojileri artık haber kaynaklarımız da kullanıyor. Onlar da tıpkı gazeteci gibi içerik üretiyor, hem gazetecilere hem de sosyal medya üzerinden servis ediyor. Bundan dolayı haber kaynakları eskisi gibi sık sık basın toplantısı düzenlemiyor, çünkü buna çok fazla ihtiyaç duymuyorlar” ifadesini kullandı.

Günümüzde,  televizyon haberi üretim pratiklerinde, en önemli aracın akıllı telefonlar olduğuna işaret eden Sözcan, “Bundan birkaç yıl öncesine kadar, önemli bir son dakika gelişmesi olduğunda, muhabir ve kameraman, yanlarında 10 kilograma yakın ağırlığında 3.5 G cihazı ile birlikte habere giderdi. Şimdi sadece bir telefon yeterli. Artık kameraman da olmadan bir muhabir kendi telefonuyla, son dakika gelişmeleriyle ilgili canlı yayına bağlantı yapabiliyor ve haberini sunabiliyor. Bu bir taraftan muhabirin işini kolaylaştırdı diğer taraftan da haber akışını hızlandırdı” şeklinde konuştu.

Sözcan, televizyon haberciliğinin, diğer gazetecilik alanlarında olduğu gibi en büyük problemlerinin sosyal medya üzerinden yayılan bilgi kirliliği olduğunu vurgulayarak, “24 saat durmadan devam eden bilgi akışı karşısında, haber değeri taşıyan gelişmeleri sürekli teyit etmek, güvenilir kaynağa ulaşmaya çalışmak bizim için çok fazla yorucu olabiliyor. Maalesef dezenformasyonun en büyük sıkıntısını çekenler, gazeteciler. Bununla mücadele eden gazetecilerin, kamuoyuna doğru bilgiyi aktarma görevi var” diye konuştu.

Öğrencilerimizin sorularını da yanıtlayan Sözcan,  yapay zeka teknolojilerinin televizyon haberciliği alanında kullanımına ilişkin bir soru üzerine, şunları kaydetti:

 “Yapay zeka teknolojileri, haber görsellerinin kurgu montaj süreçleri, görüntü çekimi, haber metinlerinin düzenlenmesi ve sunumu gibi birçok alanda kullanılıyor. Spiker olmadan yapay zeka tarafından haberlerin sunulduğu, kameraman olmadan görüntü kayıtlarının yapılabildiğini biliyoruz. Tabi bu teknolojiler, Türkiye'de de yeni yeni kullanılmaya başlandı. Bu gelişmelerin mesleğimiz üzerinde önemli sonuçları olacak. Kameramanlık gibi mesleklere belki de hiç ihtiyaç kalmayacak. Ama şunu rahatlıkla söyleyebilirim, özgün içerik üretebilen habercilere her zaman ihtiyaç olacak. Nitelikli gazeteciler bir adım öne çıkacak. İletişim Fakültesi öğrencilerine benim tavsiyem, çok fazla kitap okusunlar, gündemi çok iyi takip etsinler ve mutlaka yabancı dil öğrensinler.”