You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Milliyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Tümer, öğrencilerimizle buluştu

Milliyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Didem Özel Tümer, Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü tarafından çevrimiçi düzenlenen söyleşide, öğrencilerimizle buluştu.

Fakültemiz Konferans Salonu'nda düzenlenen “Yeni Teknolojiler ve Geleneksel Medya” konulu söyleşi, Dr. Öğr. Üyesi Kurbani Geyik’in moderatörlüğünde gerçekleştirildi.

Tümer, gazetecilik mesleğinde 27 yılı geride bıraktığını, son 6 yıldır Milliyet Gazetesi’nin Ankara Temsilciliği görevini yürüttüğünü belirterek, “Mesleğe başladığımız dönemden bu yana iletişim teknolojileri alanında çok büyük ilerlemeler oldu. İnternet öncesinde, haber kaynaklarıyla iletişimimiz çoğunlukla yüz yüzeydi ve çok güçlüydü. Bugün artık haber kaynaklarına ulaşmak çok zor. Haber kaynağı konumundaki kurum ve kuruluşlarının basından sorumlu görevlileri tarafından yönetilen WhatsApp sohbet gurupları var. Gazeteciler bu sohbet guruplarından paylaşımları takip ediyor ve hazır haber formatında paylaşılan içerikleri kullanıyorlar” diye konuştu.

Mobil iletişim ortamları öncesinde,  gazetecilerin haber kaynaklarıyla güçlü ilişkileri sayesinde çok daha özgün haberler yapabildiğine işaret eden Tümer, “Bugün maalesef WhatsApp gruplarından paylaşılan içerikler neredeyse hiç değiştirilmeden veya yeni bir bilgi eklenmeden haber olarak gazeteciler tarafından okuyucuya aktarılıyor.  Bu benim gazetecilik alanında son yıllarda gördüğüm en büyük sorunlardan biri” ifadesini kullandı.

Gazetelerin, tirajlarında yaşanan düşüşe de değinen Tümer, “İnternet haberciliğinin yaygınlaşmasıyla birlikte matbu gazetelerin artık sonunun geldiği düşünülüyordu ama bugün hala bir şekilde var olmaya devam ettiklerini görüyorsunuz. Bunda geçmişten gelen bazı alışkanların yanı sıra gazetelerin gündemi belirlemedeki gücünün de etkili olmuş olabileceğini düşünüyorum. Çünkü ülkemizde hala bir kesim haberleri daha güvenilir buldukları için gazetelerden takip ediyor. Önümüzdeki bir dönem daha gazete kurumlarının ayakta kalabileceğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Öğrencilerimize kariyer planlamaları için tavsiyelerde bulunan Tümer, kendisinin de İletişim Fakültesi mezunu olduğunu, meslek hayatında bir dönem, gazeteciliği sadece İletişim Fakültesi mezunlarının yapabileceği bir meslek olarak gördüğünü belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ancak gazetecilik alanında idarecilik kısmında, maalesef İletişim Fakültelerinden gelen öğrencilerin mesleğin pratiklerine dair çok fazla bir donanımı olmadığını gördüm. Onlara mesleğin pratiklerini öğretme durumunda kalıyoruz. Bu nedenle ekonomi, işletme, spor gibi farklı alanlardan mezunlara bu mesleği öğretmek bana artık daha mantıklı geliyor. Ben gençlere, gazetecilik pratiklerini iyi öğrenmelerinin yanı sıra belirli alanlarda, örneğin tarım, diplomasi veya spor gibi alanlarda uzmanlaşmalarını öneriyorum. İş koşullarının giderek zorlaştığı bir dönemde, yabancı dil de mutlaka sizi bir adım öne geçirecektir.”