You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

1

YOZGAT İLİ ve İLÇELERİ ARKEOLOJİK YÜZEY ARAŞTIRMASI PROJESİ

Araştırma Başkanı: Doç. Dr. Hacer SANCAKTAR

 

02.06.2017 tarihinde T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün izni ile Bozok Üniversitesi adına Yozgat İli ve İlçelerinde ‘‘Klasik Dönem, Roma Dönemi ve Bizans Dönemlerinin’’ araştırıldığı Yüzey araştırması, Yozgat Bozok Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyelerinden Doç. Dr. Hacer Sancaktar başkanlığında, Yozgat Bozok Üniversitesi ve farklı üniversitelerin ilgili bölümlerinden öğretim üyelerinin katılımıyla başlatılmıştır. Araştırma lojistik olarak, Yozgat Bozok Üniversitesi Rektörlüğü ile Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanlığı’nca desteklenmektedir. Yozgat İli’nin tarihsel olarak Prehistorik Dönem’den Cumhuriyet Dönemi’ne kadar kesintisiz olarak yerleşim gördüğü bilinmesine karşın, sistemli bir çalışmayla araştırılmamıştır. Yapılacak araştırmanın 5 yıl sürmesi planlanmaktadır. Bu çalışma Yozgat İli ve çevre ilçelerindeki taşınır ve taşınmaz kültür varlıklarının yerinde belgelenmesine yönelik kapsamlı bir araştırmadır.

 

DESTEKLEYEN KURUM ve KURULUŞLAR

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı

T.C. Yozgat Bozok Üniversitesi

T.C. Çekerek Kaymakamlığı

T.C. Akdağmadeni Kaymakamlığı

T.C. Sorgun Belediyesi

T.C. Çayıralan Belediyesi

 

2021 YILI ÇALIŞMALARI

2019 YILI ÇALIŞMALARI

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2018 YILI ÇALIŞMALARI

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2017 YILI ÇALIŞMALARI

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

DEMİR ÇAĞ VE HELENİSTİK DÖNEM TUNCELİ YÜZEY ARAŞTIRMASI PROJESİ

Araştırma Başkanı: Doç. Dr. Serkan ERDOĞAN

 

Tunceli il sınırları içerisinde devam eden Tunceli Demir Çağ ve Helenistik Dönem yüzey araştırması projesi T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izni ile 2016 yılında küçük bir ekip tarafından başlatılmıştır. Beş yıl olarak planlanmış proje kapsamında Tunceli ilinin Demir Çağ ile Helenistik kültürel yapısının detaylı bir şekilde ortaya konabilmesi maksadıyla arkeolojik yüzey taraması yapılması, buluntu ve mimari kalıntıların kayıt altına alınarak fotoğraf ve çizim yoluyla belgelenmesi amaçlanmaktadır.

Araştırmalarımız yörede Erken Demir Çağı’nın nasıl başladığını ve hangi kültürel öğelerle temsil edildiğini, Urartu Krallığı’nın yayılımının bölgeye getirdiği yeniliklerin neler olduğunu, Urartu Dönemi’nde hangi güzergâhların ya da yolların kullanıldığını, Urartu yerleşim tiplerini, olası açık hava tapınım alanlarını, yörenin Demir Çağı’nda maden kaynaklarının ne sebeplerle ve ne biçimde işletildiğini ve bölgede söz konusu çağda yerel yapıların sosyal, kültürel ve ekonomik örgütlenmelerini incelemeyi hedeflemektedir. Buna ek olarak bölgede Urartu egemenliği sona erdikten sonra hangi kültürel değişimlerin olduğunu ve Geç Demir Çağ ile Helenistik Dönem maddi kültürlerinin ne biçimde temsil edildiğine ilişkin bulgular edinmek araştırmanın amaçları arasındadır.