You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

1) KURULUŞ

Yozgat Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü adı ile 2009 yılında kurulan bölüm, 2017 yılında eğitim-öğretim programına başlamıştır. Yozgat Bozok Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü adı ile lisans eğitimini sürdürmektedir.

2) KAZANILAN DERECE

Bölümde verilen lisans eğitimini tamamlayanlar ARKEOLOG unvanı alır.

3) DERECENİN DÜZEYİ (Ön Lisans, Lisans, Yüksek Lisans, Doktora)

Lisans

4) KABUL VE KAYIT KOŞULLARI

Bölüm merkezi yapılan üniversite sınavı sonuçlarına göre TM (Türkçe - Matematik) puanı ile öğrenci kabul eder.

5) ÖNCEKİ ÖĞRENMENİN TANINMASI HAKKINDA KURALLAR (formal, in-formal, non-formal)

Arkeoloji eğitimi süresince formal eğitimin yanı sıra in-formal eğitimden de yararlanılır.

6) YETERLİLİK KOŞULLARI VE KURALLARI

Lisans programından mezun olabilmek için Yozgat Bozok Üniversitesi Lisans Eğitim-Öğretim ve sınav yönetmeliğindeki koşulları yerine getirmelidir. Program müfredatında bulunan dersleri alan ve bu derslerin bütün sınavlarından başarılı olan (en az 2,0 genel ortalamaya ulaşmak ve 240 AKTS karşılığı ders almak), aynı şeklide programın gerektirdiği bitirme tezi gibi uygulama ve araştırmaya yönelik gereklilikleri yerine getiren öğrenciler yukarıda belirtilen amaçları somut olarak yerine getirmiş ve mezun olmuş sayılırlar. Programdan mezun olabilmek için staj veya benzeri çalışma yapılması gerekmemektedir. Öğrencilerin alması gereken zorunlu ve seçmeli tüm derslerin kodları, adları ve kredileri, Türkiye Yükseköğretim Yeterlikleri ve Alan Yeterlikleri dikkate alınarak dönem bazında 30 AKTS olmak şartıyla 8 yarıyılda 240 AKTS'lik ders almak ve başarılı olmak zorunludur.

7) PROGRAM PROFİLİ

Bölümün çalışma alanı Prehistorya, Protohistorya ve Ön Asya Arkeolojisi, Klasik Arkeolojidir.

8) MEZUNLANN İSTİHDAM PROFİLLERİ

Arkeolog unvanı almaya hak kazanan öğrenciler; Yüksek Öğrenim Kurumlarında Akademisyenlik yapabilmektedir. Aynı zamanda Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı Müze ve ören yerlerinde, Belediyelerde arkeolog, Kültür Varlıkları Koruma Kurullarında uzman arkeolog, KUDEP bünyesinde uzman arkeolog, Restorasyon ve Konservasyon laboratuvarlarında ve özel firmalarda danışman arkeolog, Arkeolojik kazı ve araştırmalarda arkeolog olmak üzere çeşitli kamu ve özel iş kollarında istihdam edilmektedirler.

9) ÜST DERECE PROGRAMLARINA GEÇİŞ

Lisans programını başarıyla tamamlayan öğrenciler, Lisansüstü̈ programlarda öğrenim görmek için başvurabilir.

10) SINAVLAR, ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

Ham başarı puanı, yarıyıl veya yılsonu sınav puanının %60'ına, ara sınavlar puan ortalamasının %40'ının eklenmesi ile hesaplanır. Başarı notları; ham başarı puanları kullanılarak esasları Senato tarafından belirlenen bağıl değerlendirme yöntemiyle tespit edilir.

11) MEZUNİYET KOŞULLARI

Bölümün tespit ettiği 8 yarıyıllık öğretim sonucunda, en az toplam 240 AKTS kredilik dersleri başarıyla tamamlamış olmak.

12) ÇALIŞMA ŞEKLİ (Tam Zamanlı, E-Öğrenme)

Tam Zamanlı / Full-Time

13) ADRES VE İLETİŞİM BİLGİLERİ (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü)

Doç. Dr. Hacer SANCAKTAR (Böl. Bşk., Erasmus Koord., Bologna Koord.) Arkeoloji Bölümü, Fen-Edebiyat Fakültesi, Yozgat Bozok Üniversitesi Erdoğan Akdağ Kampüsü Atatürk Yolu 7. Km 66100 Yozgat. E-posta:hacer.sancaktar@bozok.edu.tr Tel: 0 (354) 242 10 21 / 2662

14) BÖLÜM OLANAKLARI

Tüm mesleki derslerde, görüntü eşliğinde konu anlatımı, okuma ödevleri ile öğrencinin derse katılımının ve tartışma ortamı yaratılmasının sağlanması, arazi çalışmaları (kazı ve yüzey araştırmaları) ile uygulama yaptırılması.

PROGRAM ÇIKTILARI

1- Arkeoloji alanında kazanılan yeterliliklere dayalı olarak güncel bilgileri içeren ders materyallerine, uygulamalı araç ve gereçlere, saha çalışmalarında uygulanan araştırma yöntem ve tekniklerine ve diğer kaynaklarda desteklenen ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahiptir.

2- Arkeoloji disiplini ile ilgili kavram, fikir ve verileri sosyal bilimler araştırma metotlarıyla inceleme, analiz etme, tartışma ve bilimsel kanıtlara dayalı yorum geliştirebilir.

3- Tarihöncesi Arkeolojisi, Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi, Klasik Arkeoloji bilgisine hakim olur.

4- Arkeoloji alanı ile ilgili bilgileri toplar, çözümler, uygular.

5- Arkeoloji alanında kuramsal ve uygulamalı bilgileri izler ve paylaşır.

6- Arkeoloji alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri takdim etme becerisine sahip olur.

7- Arkeoloji Bilimini karşılaştırmalı bir boyutta öğrenme becerisine sahip olur.

8- Arkeolojik araştırmalar için bilgi kaynaklarını uygun biçimde kullanma ve tespit etme yeteneği kazanır.

9- Geçmiş kültürler ve kültürler arası ilişkiler hakkında eleştirel bilinç seviyesi oluşturur.

10- Geçmiş toplumların sosyo-ekonomik yapıları, yaşam biçimleri hakkında bilinçlenme becerisi kazanır.

11- Geçmiş kültürleri anlamaya yönelik olarak arkeolojik araştırma metotlarını kullanma kabiliyeti ve bilgisini geliştirir.

12- Arkeoloji alanında karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel olarak bağımsız çalışır veya ekip üyesi olarak sorumluluk alır.

13- Arkeoloji alanında edindiği bilgi ve becerileri eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirir, sentez yapar.

14- Arkeoloji alanının gerektirdiği bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve teknolojileri ileri düzeyde kullanır.

15- Arkeolojik araştırma, kazı vb. çalışmaların gerektirdiği mimari ve eser çizimi, fotoğraf çekimi, bilgisayar yazılımı ve donanımı bilgisine sahip olur.

16- Arkeoloji alanında elde edilen bilgi ve becerileri doğru bir şekilde kullanarak yazabilme becerisine sahip olur.

17- Bir yabancı dili kullanarak Arkeoloji alanında kuramsal ve uygulamalı bilgileri izler ve ilgili alandaki uzman ve uzman olmayan kişi ve kuruluşlarla bu bilgileri paylaşır.

18- Arkeoloji ile ilgili konularda alan hakkında bilgisi olmayan kişileri bilgilendirerek toplum bilinçlenmesine katkıda bulunma ve yetkin bir arkeoloji anlayışını ifade eder.

19- Arkeoloji alanı ile ilgili çalışmalarda etik değerleri gözetir.

 

PROGRAM EĞİTİM AMAÇLARI

Maddi kültür unsurlarının tespiti ve korunmasının her geçen gün daha fazla önemsenmeye başlandığı çağımızda, arkeoloji bilimi giderek daha çok önem kazanan bir sosyal bilim dalı olmuştur. Arkeoloji Bölümü’nün sahip olduğu temel amaç Türkiye’nin ve komşu ülkelerin kültürel tarihine duyulan akademik sorumluluktur. Bu açıdan bölüm; kültürel mirasın korunmasını ve Türkiye’nin kültürel tarihine ilişkin arkeolojik araştırmalara katkıda bulunmayı hedeflemektedir. Aynı zamanda öğrencilerin farklı konular ve sorunlar üzerine geniş ve ayrıntılı bir teorik bilgiye sahip olmaları, katılacakları kazı çalışmaları ya da yüzey araştırmaları ile de pratik ve teknik bilgi açısından deneyim sahibi olmaları amaçlanmaktadır. Bu doğrultuda öğrencilerin akademik ve entelektüel anlamda avantajlı olmaları sağlanacaktır. Ülkemizin Arkeolog ihtiyacını karşılamak üzere sahanın temel bilgileriyle donatılmış elemanlar yetiştirmek, Arkeoloji programının temel amacıdır. Bir diğer amacımız; bölgede arkeolog ihtiyacını karşılamak üzere sahanın temel bilgileriyle donatılmış elemanlar yetiştirmek gerekmektedir. Tarih cenneti olan ülkemizin arkeoloji ve dolaylı olarak da turizm yönünden gelişimine katkıda bulunmak ve ülkeye yeni nesil arkeologlar yetiştirmek amacıyla öğrenci alınması gerekmektedir. Yozgat bölgesinde henüz tespit edilmemiş yüzlerce arkeolojik kalıntı bulunmaktadır. Gelecekte bölgede, kazı ve araştırma yapacak olan yerli ve yabancı bilim adamları da arkeoloji bölümünün etkin ve yetkin öğrencileri ile birlikte bölgeyi tanıyan arkeologlarla beraber çalışacaklardır. Program müfredatında bulunan dersleri takip eden ve bu derslerin bütün sınavlarından başarılı olan, aynı şekilde programın gerektirdiği bitirme tezi gibi uygulama ve araştırmaya yönelik gereklilikleri yerine getiren öğrenciler yukarıda belirtilen amaçları somut olarak yerine getirmiş sayılırlar.