You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Doç. Dr. Hatice GÜZEL MUMYAKMAZ “Mustafa Kemal Atatürk’ün Avrupa’daki İzleri ve Düşünce Dünyasının Oluşumu” Çalışmasına Katıldı (24 Haziran 2024)

 

Atatürk Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığı tarafından 24 Haziran 2024 tarihinde düzenlenen “Mustafa Kemal Atatürk’ün Avrupa’daki İzleri ve Düşünce Dünyasının Oluşumu” başlıklı çalışmanın VI. Bölümü Belgrad’da gerçekleştirildi. Panele Türkiye’nin Belgrad Büyükelçiliği ev sahipliği yaptı. Fakültemiz Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi ve Atatürk Araştırma Merkezi Asli Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Hatice GÜZEL MUMYAKMAZ “Atatürk’ün Dış Siyaseti ve Balkanlar” konulu bir konuşma ile katkı sağladı. Doç. Dr. GÜZEL MUMYAKMAZ konuşmasında, Atatürk’ün dış siyasetinin temel ilkelerinin Osmanlı’dan Cumhuriyet’e uzanan yaşanmışlıklar, dünya gerçekleri, uluslararası dış politika ilkeleri, milli menfaatler ve Atatürk’ün düşünce dünyası çerçevesinde nasıl şekillendiğini anlattı. Atatürk’ün dış siyasetinde Balkanlar ile ilişkilerin yalnızca realizm olmadığını, Makedonya’da doğmuş büyümüş bir insan olarak Balkanlarla ekonomik ve kültürel iş birliği içinde olunması gerektiğine inandığını söyledi. Atatürk’ün, Balkanlarda yaşananların ve acıların ortak olduğunu düşündüğünü bu sebepten Balkan barışı için nesillere kin yerine sevgi öğretilmesi gerektiğine inandığını aktardı. Atatürk, Millî Mücadele sonrasında batılı ülkelerle, özellikle Yunanistan ile, ilişkileri yeniden tesis etme yoluna gitmişti. Bu anlayış dolayısıyla II. Dünya Savaşı öncesinde Balkan Antantı’nın tesisine destek olmuştu. Atatürk’e göre; ülkede barış ve huzur için dünyada da barış ve huzur olmalıydı. Yakın bir coğrafyada olabilecek herhangi bir sıkıntı diğer bir ülkeye de kolayca yansıyabilirdi. Bu sebeple Atatürk; “Yurtta Sulh Cihanda Sulh” demişti. Panelde Trakya Üniversitesinden Prof. Dr. Nurten ÇETİN “Atatürk ve Balkanlar” ve Dokuz Eylül Üniversitesinden Doç. Dr. Alev GÖZCÜ de “Atatürk’ün Düşünce Dünyası ve Eserleri” konulu birer konuşma yapmışlardır.  

Eğitim Fakültesi Dekanı Sayın Prof. Dr. Nezahat GÜÇLÜ, Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü öğretim üyemiz Doç. Dr. Hatice GÜZEL MUMYAKMAZ'a üniversitemizi Atatürk Araştırma Merkezi Bilim Kurulu'nda temsil etmesi ve paydaşlarımız ile bu kapsamda yürüttüğü çalışmaları için teşekkürlerini iletti.