You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

PROGRAM YETERLİLİKLERİ (ÇIKTILARI)

1 Atatürk ilke ve inkılâplarının bilincinde, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, ulusal kültür ve değerlerini yaşatan ülkesine, ulusuna ve insanlığa hizmet etmeyi amaç edinir.
2 Ormancılık ve Orman Ürünleri alanlarıyla ilgili temel, güncel ve uygulamalı bilgilere sahip olur.
3 Mesleğinin etik sorumluluğu kapsamında, çevre bilinci, iş sağlığı ve güvenliği ve kalite süreçleri hakkında bilgi ve duyarlılığa sahip olur.
4 Ormandan elde edilen ürünlerden tomruk, kereste vb. morfolojik, mekanik ve fiziksel özellikleri, koruma yöntemleri ile bunların endüstri alanında kullanım yerleri, üretim şekilleri ve pazarlanması hakkında bilgi sahibi olur.
5 Orman ekosisteminin varlığını ve doğasını biyotik ve abiyotik tehditlere karşı koruma amaçlı teknikleri uygular.
6 Bilişim teknolojileri, ölçüm-hesap ve analiz araçlarını etkin şekilde kullanır.
7 Orman kaynaklarının korunması, dengeli kullanımı, süreklilik ilkesi gözetilerek yararlanmanın düzenlenmesi ve bilimsel planlamaya yönelik bazı teknikleri uygular.
8 Yaşam boyu öğrenmeyi benimseyerek mesleki ve bireysel gelişimini sürdürerek farkındalığa sahip olur.
9 Önemli yerli ve egzotik orman ağaç türleri ile süs bitkilerini bilimsel, yöresel isimleri ve botanik özellikleri ile tanır.
10 Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan sorunları tanımlama, analiz etme ve çözüm önerileri geliştirme, sorunları çözmede ekip üyesi olarak sorumluluk alma ve sorumluluğu altında çalışanları yönetme bilgi ve becerisini kazanır.
11 Ormanların sahip olduğu tüm ekolojik birimleri ve bu birimler arasındaki ilişki ve etkileşimleri temel düzeyde kavrar, etkin-anlaşılır bir şekilde ifade eder.
12 Mevcut ormanların bakımı ve iyileştirilmesi, yeni orman alanlarının oluşturulması için ekosistem tabanlı müdahalelerde bulunabilir.
13 Ulusal ve uluslararası ormancılık politikalarını, yasaları ve yükümlülükleri kavrayabilir.
14 Ormanlardan elde edilen odun ve odun dışı ürünlere ekonomik değer kazandırılmasında ve bunların endüstriyel alanlarda kullanımına yönelik günümüz ve çağın ihtiyaçları doğrultusunda öneriler sunabilir.
15 Herhangi bir yabancı dil kullanarak uluslararası alanda çevre ve ormancılık konularında rekabet edebilir, ortak çalışmalar yapabilir, yerel veya küresel ölçekli sorunlara yeni çözüm önerileri getirebilir ve meslektaşları ile iletişim kurabilir.
16 Ormancılıkla ilgili yeni teknoloji ve yöntemleri kullanarak ekolojik, ekonomik ve sosyal boyuttaki güncel gelişmeleri takip edebillir ve bu bilgileri ulusal ormancılığın faydası için kullanabilir.
17 Orman ekosistemlerini oluşturan unsurları ve arasındaki ilişkileri kavrayabilir, yaban hayatı konusunda bilgi sahibi olur.