You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI PROGRAMI

Bilgisayar Programcılığı Programı 2011-2012 yılında eğitim-öğretime başlamıştır.

Programımız Bilgisayar sektörünün ihtiyacı olan yazılım ve donanım alanında nitelikli ara insan gücü yetiştirmeyi amaçlamaktadır.

Öğrencilerimiz Programlama, İşletim Sistemi ve Donanım, İnternet, Veri Tabanı, Grafik-Animasyon, Bilgisayar Ağları gibi konularda eğitim almaktadır. Teorik derslerin yanında, uygulamalı derslerini bilgisayar ve donanım laboratuarlarında gerçekleştirmektedir. Öğrenciler bilgisayar teknolojisindeki gelişmeleri internet üzerinden takip ederek, uygulamalarını sürekli geliştirmektedirler.

Bu programın hedefi iki yıllık ön lisans dönemi sonunda öğrencilerin programlama yapma, bilgisayarın bütün donanımsal bileşenlerini tanıyıp kullanabilme, internet teknolojilerini kullanarak web sayfası tasarlayabilme, çeşitli işletim sistemi ve ofis yazılımlarını kullanabilme becerisini kazandırmaktır.

Son yıllarda bilişim sektöründeki hızlı gelişmelere paralel olarak iş hayatında ve güncel yaşamda bilgisayar teknolojisi kullanımı hızla artmıştır. Bilgisayar teknolojisi ve programlama; bilgisayar kullanımı, yazılım yapılması (PC, ağ ortamı ve internet için), donanım, bakım, onarımı ve bilgisayar ağlarının kurulumu ve yönetimi ile ilgili alandır. Bilgisayar Teknolojileri bölümündeki öğrenciler, bilgisayar bilimlerinin her alanında yeterli bilgiye sahip, bilgisini yüksek derecede uygulama becerisiyle donatılmış, kendisini teknolojik gelişmeler doğrultusunda sürekli olarak geliştirebilen kişiler olarak yetiştirilmektedir.

Programı tüm gereksinimlerini yerine getirerek başarı ile tamamlayan mezunlar "Bilgisayar Programcılığı alanında Ön Lisans Diploması" derecesi alırlar. Verilen bu diploma derecesi Avrupa Yeterlilikler çerçevesi kapsamında 5. seviye eğitim düzeyine karşılık gelmektedir.

Programa başvurabilmek için adayların ÖSYM Başkanlığınca yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) girmeleri ve Temel Yeterlilik Testinde (TYT) yeterli puanı almaları gerekir.

Programa yapılacak olan geçişler, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından yayınlanan “Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” hükümlerine ve Yozgat Bozok Üniversitesi senatosu tarafından belirlenen esaslara göre yapılır.

 

İŞ ALANLARI

Bilgisayar Programcılığı teknikerleri kamu kurumlarında, özel işyerlerinde veya kendi işlerinde çalışabilirler. Her sektörden bilgisayar programcılığı alanında ihtiyaç duyulan insan kaynağı göz önüne alındığında Bilgisayar Programcılığı Ön Lisans Programından mezun olanlar; başta sanayi kuruluşları olmak üzere, • Yazilim Firmaları, • Bankalar, • Sigorta Şirketleri, • Internet Servis Sağlayıcıları, • Medya Kuruluşları, • Araştirma Şirketleri, • Sağlik Kuruluşları, • Borsa, • Ulaştırma, • Eğitim, • Lojistik Firmaları ve • Hizmet sektöründe yer alan özel ve kamu kuruluşlarinda geniş iş imkanına sahiptirler.

 

DGS İLE GEÇİŞ YAPILABİLECEK BÖLÜMLER

Programdan mezun olan öğrenciler, Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile başta Bilgisayar Mühendisliği, Yazılım Mühendisliği, Bilgisayar ve Yazılım Mühendisliği, Bilişim Sistemleri Mühendisliği, Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri, Bilgisayar Bilimleri, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği gibi doğrudan alanla ilgili bölümler olmak üzere; Bilgisayar-Enformatik, Bilgisayar ve Enformasyon Sistemleri, Bilgisayar ve Enformatik, Bilgisayar Sistemleri Öğretmenliği, Elektronik ve Bilgisayar Öğretmenliği, Bilgisayar ve Kontrol Öğretmenliği, Endüstri Mühendisliği, Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği, Fizik, Fizik Mühendisliği, İstatistik, İstatistik ve Bilgisayar Bilimleri, Matematik-Bilgisayar, Matematik ve Bilgisayar Bilimleri, Meteoroloji Mühendisliği, Uzay Mühendisliği gibi diğer teknik ve analitik lisans programlarına geçiş yapabilirler.

 

BÖLÜM İMKANLARIMIZ

Programımızda uygulama derslerimiz 30 kişilik kapasiteli 1 adet bilgisayar laboratuvarında yapılmaktadır.