Türkiye / Yozgat
Yozgat, Anadolu’nun en eski yerleşim merkezlerinden biridir. Alişar Höyüğü’nde 5000 yıl öncesine ait eserler bulunmuştur. Yozgat’ın tarihi kronolojisinde; Hititlerin, Friglerin, Kimmerlerin, Perslerin, Kapadokya Krallığının, Galatların, Doğu Roma ve zaman zaman İslam ordularının hâkimiyetinde kaldığı görülmektedir. Yozgat ili toprakları, Anadolu’da ilk siyasi birliği kuran ve Anadolu’da tarih devrinin başlangıcı sayılan Hitit’lerin sınırları içerisinde en kalabalık yerleşim merkezlerinden biri olma özelliğini taşır.
Yozgat, 1320 m yükseklikte olan Bozok Platosu üzerinde kurulmuş bir kenttir. İlkçağın önemli başkentlerinin ortasında kurulan Yozgat, ayrıca önemli yol kavşaklarının üzerindedir. Doğu ile Batıyı birbirine bağlayan Kral Yolu; güney (Adana) ile kuzeyi (Samsun ) birbirine bağlayan Kadim Yol Sorgun’dan geçer. Ayrıca Selçuklu döneminin İpek Yolu ve Osmanlı Döneminin yolları ile Ordu Yolu bu ilin topraklarından geçer. Yozgat ili, Ankara’ya karayolu ile 3, Kayseri’ye 2 saatlik mesafededir. İle bağlı 13 ilçe vardır. BunlarAkdağmadeni, Aydıncık, Boğazlıyan, Çandır, Çayıralan, Çekerek, Kadışehri, Saraykent, Sarıkaya, Sorgun, Şefaatli, Yenifakılı ve Yerköy’dür. Yozgat; tarihi, kültürel, doğal ve termal zenginlikleri, türküleri, gelenek ve görenekleri, Anadolu’ya has özel mutfağı ile bir kültür şehridir. Hastane Önünde İncir Ağacı, Çamlığın Başında Tüter Bir Tütün, Asker Yolu Beklerim, Yeşil Ayna, Aynalı Körük ve Yozgat ile özdeşleşmiş, Nida Tüfekçi’ye ait olan “Yozgat Sürmelisi” türküsü Türkiye genelinde en çok sevilen ve söylenen türkülerindendir.
Şehrin önemli özelliklerinden biri termal su kaynaklarıdır. Başta Sarıkaya, Sorgun Yerköy olmak üzere romatizmal ağrılar, kireçlenme, fıtık, spastik ağrılar, böbrek taşı, cilt rahatsızlıkları gibi hastalıklara olumlu etkileri bulunan termal su kaynakları mevcuttur.
Barındırdığı flora çeşidi ve hayvan türleri, endemik bitki çokluğu ile öne çıkan ülkemizin ilk Milli Parkı olan Çamlık Milli Parkı da, Kafkas Çamı ve Karaçam türü ile dikkat çekmektedir. Aydıncık ilçesinde bulunan ve doğa turizminin birçok türü için oldukça uygun olan Kazankaya Kanyonu; 1871 tarihinde yapılmış ve günümüzde Yozgat evlerinin tipik örneği olarak öne çıkan ve şu anda 7682 adet arkeolojik ve etnografik eseri sergileyen (Yozgat Müzesi) Nizamoğlu Konağı, Behramşah Kalesi (Akdağmadeni), Saat Kulesi, Karabıyık Köprüsü ve Sarıkaya Roma Kalıntıları önemli tarihi miraslarıdır. Kerkenes Harabeleri Pteria (Antik Kent), Büyüknefes (Tavium), Çadırhöyük (Sorgun Peyniryemez Köyü) ve Yenifakılı Damlalı Yer Altı Kompleksleri, ilin geçmişten günümüze taşıdığı antik kentler açık hava müzesini oluşturur. Karslıoğlu Konağı, Hayri İnal Konağı, Miralay Şerifbey Konağı (Sakarya İlköğretim Okulu), Muteber Divanlıoğlu Konağı, Salim Korkmaz Konağı, Hacı Ozan Konağı ilin konak kültürünün köşe taşlarıdır. Merkez Çapanoğlu Camii, Başçavuş Camii, Osmanpaşa Emirci Sultan Türbesi, Çandır-Şah Sultan Hatun Türbesi, Çayıralan Çerkez Bey Türbesi ilimizde İslam eserlerinin dönemlerinden günümüze ulaşan çok nadir örneklerindendir. Akdağmadeni Kilisesi gibi mekânlar, inanç turizmi yönünden ilin önemini artırmaktadır.