You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Üniversitemizde “İklim Değişikliğine Uyum İçin Karbon Yutakları Çalıştayı” Düzenlendi


Üniversitemiz Ziraat Fakültesi tarafından, iklim değişikliğiyle mücadelede karasal ekosistemlerin üstlendiği kritik rolü gündeme taşımak ve karbon yutak alanlarını bilimsel, yönetsel ve uygulamalı yönleriyle çok yönlü olarak ele almak amacıyla “İklim Değişikliğine Uyum İçin Karbon Yutakları Çalıştayı” düzenlendi.

Erdoğan Akdağ Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen çalıştaya Yozgat Valisi Mehmet Ali Özkan, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Evren Yaşar, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürü Prof. Dr. Kasım Yenigün, Üniversitemiz Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Güngör Yılmaz, Prof. Dr. Tansel Hacıhasanoğlu, Üniversitemiz Genel Sekreteri Doç. Dr. Mustafa Kocakaya, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan çalıştayın açılış konuşmasını Üniversitemiz Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tuğrul Yakupoğlu yaptı. Prof. Dr. Yakupoğlu konuşmasında: “İnsanoğlu özellikle Sanayi Devrimi’nden günümüze kendi konforu için dünyayı çok farklı noktalara doğru götürüyor. Sanayi Devrimi ile beraber hızlanan dünyaya artık uyum sağlamakta zorlanıyoruz. 70-90 yıllık sınırlı ömrümüz, iklimde meydana getirdiğimiz değişikliğe adapte olmamıza yetmiyor. Dolayısıyla her alanda herkesin üzerine düşeni yapması gerektiği bir noktaya geldik. Bu çalıştayı da, bu bağlamda neler yapabileceğimizi konuşmak amacıyla düzenledik. Çalıştayın, gerek akademik katkıları gerekse politika yapıcı kurumlara sağlayacağı yol gösterici çıktılarla önemli bir boşluğu dolduracağına inanıyoruz” dedi.

Çalıştayda konuşan Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürü Prof. Dr. Kasım Yenigün, karbon yutak alanlarının korunması ve artırılmasının, iklim değişikliğiyle mücadelede en etkili doğa temelli çözümlerden biri olduğunu söyledi. Prof. Dr. Yenigün konuşmasının devamında: “Küresel ölçekte yaşadığımız iklim değişikliği; sadece çevresel değil, aynı zamanda sosyal, ekonomik ve politik yönleriyle de insanlığın karşı karşıya kaldığı en büyük tehditlerden biri haline geldi. Bu bağlamda; ormanlar, sulak alanlar, çayırlar, tarım arazileri ve sürdürülebilir peyzaj alanları gibi doğal sistemler, atmosferdeki karbon döngüsünün dengelenmesinde yaşamsal rol oynuyor. Yozgat Bozok Üniversitesi'nin bu çalıştay aracılığıyla ortaya koyduğu vizyon, bu anlamda son derece önem taşıyor. Kampüs ölçeğinde karbon yutak alanlarının planlanmasına yönelik önerilerin, üniversitenin sürdürülebilirlik politikalarına katkı sağlayarak diğer üniversitelerimize de örnek teşkil edeceğine inanıyorum. Bu tür çok paydaşlı ve disiplinler arası etkinlikler, iklim değişikliği ile mücadelenin yerelden başlayarak ulusal politikalara entegre edilmesinde önemli rol oynuyor” ifadelerini kullandı.

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Evren Yaşar, iklim değişikliğinin yalnızca bir çevre meselesi değil; sosyal, ekonomik ve stratejik sonuçları olan bir küresel tehdit olduğunu vurguladı. Rektörümüz konuşmasının devamında: “İklim değişikliği tehdidine karşı en güçlü savunma hatlarımızdan biri, doğru planlanmış ve sürdürülebilir karbon yutak alanlarıdır. Bu çalıştay, bu alandaki bilimsel birikimi bir araya getirerek somut çözümler üretme adına kıymetli bir adımdır. Yozgat Bozok Üniversitesi olarak, "endüstriyel kenevir" alanında ihtisaslaşmış bir üniversiteyiz. Kenevir, sadece endüstriyel kullanım alanlarıyla değil, aynı zamanda yüksek karbon tutma kapasitesiyle de dikkat çeken stratejik bir bitkidir. Doğru politikalarla yönetildiğinde, hem ekonomik kalkınma hem de ekolojik denge için güçlü bir araç olabilir. Yozgat, geniş bozkır alanları ve düşük nemli iklim yapısıyla karbon yutaklarının planlanması ve uygulanması için büyük bir potansiyele sahip. Bu potansiyeli bilimsel yöntemlerle değerlendirmek ve sürdürülebilir kalkınmaya entegre etmek ise hepimizin ortak sorumluluğudur” dedi.

Yozgat Valisi Mehmet Ali Özkan da konuşmasında iklim değişikliğinin olumsuz etkilerine değinerek insanlar gibi tabiatın da fizyolojik bir bütünlüğü ve dengesi olduğunun altını çizdi. Vali Özkan konuşmasının devamında şunları söyledi: “Gün geçmiyor ki televizyonda veya sosyal medyada, iklim değişikliğinden kaynaklanan yangınlar, seller ve yaz-kış demeden kutuplarda eriyen buz haberleriyle karşılaşmayalım. Dünya değişiyor, gelişiyor fakat dünya değişirken bizler de dünyayı yaralamaya devam ediyoruz. Tabiat ise bizim daha sağlıklı bir dünya üzerinde ömür sürmemiz ve gelecek nesillerle dünya üzerinde mahşere kadar insanlığın devamını temin ve tesis etmek için mücadele ediyor. Bizler de doğal dengeyi korumak, geçmişten emanet aldığımız bugünü, geleceğimize yemyeşil bırakmak üzere çalışmalarımıza devam ediyoruz. Tabii ki geçmişten bugüne süregelen bu iklim değişikliği yarasını kısa sürede tedavi etmek de mümkün değil. Bunun için de bizlerin çalışmalarının yanı sıra gençlerimizin hem aklına hem de desteğine ihtiyacımız var. İnşallah bu çalıştayda çıkacak sonuçlar bizler için de bir öncelik ve istikamet tesis edecektir”.

Açılış konuşmalarının ardından çalıştay, farklı üniversite ve kurumlardan uzman konuşmacıların bilgi ve deneyimini katılımcılarla paylaştığı oturumlarla devam etti. Birinci oturumda Karadeniz Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turgay Dindaroğlu “Havza Ölçeğinde Karbon Yutak Alanlarının Modellenmesinde Eko-Hidrolojik Yaklaşım”, ÇEM Daire Başkanı Kenan İnce “İklim Değişikliği ile Mücadelede Karbon Yutak Alanların Önemi ve Yapılan Çalışmalar”, Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selen Deviren Saygın ise “Karbon Yutak Alanların Önemi ve Sürdürülebilirliği” konularında katılımcılara bilgiler aktardı.

Çalıştayın ikinci oturumunda Bingöl Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Alperen Meral “Karbon Yutak Alanlarının Güçlendirilmesinde Peyzaj Tasarımının Rolü: Sürdürülebilir Kentler İçin Yeşil Stratejiler”, ÇEM Şube Müdürü Sezgin Aksu da “Karbon Yutak Alanların Tespiti ve Yönetimi” konularında katılımcıları bilgilendirdi.

 

 

 

 

 

 

 

 

SKA3 SKA4 SKA6 SKA7 SKA11 SKA13 SKA15
22.04.2025 13:50:53
Görüntülenme: 358
İletişim
  • 0(354)217 89 91
  • Yozgat Bozok Üniversitesi Rektörlüğü Çapanoğlu Mah. Cemil Çiçek Cad. No : 217/1 66100 Merkez/Yozgat
  • genel.sekreterlik@bozok.edu.tr
  • bozokuniversitesi@hs01.kep.tr