Eğitim Fakültesi ve Kariyer ve Mezun Merkezi tarafından kariyer günleri etkinlikleri kapsamında 24 Kasım Öğretmenler Günü Etkinliği düzenlendi.
Erdoğan Akdağ Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen programa Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Karadağ, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Şenol Akın ve Prof. Dr. Güngör Yılmaz, Genel Sekreter Prof. Dr. Uğur Kölemen, fakülte dekanları, daire başkanları, öğretim elemanları ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programın açılış konuşmasını Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nezahat Güçlü yaptı. Başta şehitlik mertebesine erişmiş öğretmenler olmak üzere ebediyete intikal etmiş öğretmenleri rahmet ve minnetle yad ederek konuşmasına başlayan Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Güçlü, insanlık tarihinin en anlamlı ve ölümsüz mesleği olan öğretmenlik mesleğinin toplum için önemine vurgu yaptı.
Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Karadağ, tüm öğretmenlerin, bu ülkenin yarınlarını emanet edeceğimiz gençlerin öğretmenler gününü kutlayarak başladığı konuşmasında şunları söyledi:
“Çok kıymetli hocalarım, çok değerli öğretmenlerim, değerli mesai arkadaşlarım, bu ülkenin eğitimini, geleceğini emanet edeceğimiz gençlerimiz! Öğretmenler gününüzü kutluyorum. “Bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum” sözünü örnek alan bir medeniyetin birer ferdi olarak eğitimin, öğretmenin ne demek olduğunu en iyi sizler bilebilirsiniz. Esasında öğretmenlerimizi bir günde anılacak bir etkinliğe sığdırmak istemiyorum. Bu ülkenin yarınları, her şeyden önce iyi bir eğitim ve öğretimden geçerek inşa edilebilir. Çocuğun doğumuyla birlikte ilk öğretmen annedir, babadır, ailedir. O rahleden iyi bir eğitim almış çocuk, ilkokulda öğretmenleriyle tanışır ve eğitim orada devam eder. Arkasından ortaokul, lise nihayetinde geleceğin mesleklerini icra eden üniversite eğitimleriyle bu süreç devam eder.
İnsan hayatını eğer mevsimlere benzetecek olursak bahar insanın gençliğini, olgunluk yaz mevsimini, ilerlemiş yaş ihtiyarlık ise sonbahar ve kış mevsimini ifade eder. Hayatın aslında bütün süreçleri doğumla birlikte ölüme kadar bilinçli olsun ya da olmasın hep eğitimle, öğretimle geçer. Bu öğrendiklerimiz bizleri ya iyi şeylere sevk eder ya da maalesef kötü ya da istenmeyen şeylere sevk eder. Hayatı iyi yönleriyle değerlendirecek ve hep iyi yönlere sevk edileceksek bu noktada bizleri hayata hazırlayan öğretmenlerimiz kilit rol oynayacaktır.
Dünyada bir kaos bir kargaşa insanlık namına hiç ama hiç tavsif etmeyeceğimiz olaylar ve hadiseler varsa bilin ki insanın eğitimde bir problem ve eksiklik vardır. Bu günler bizlere şunu tekrar hatırlatmalı: İnsanız, beşeriz şaşarız, hatalarımız ve eksiklerimiz mutlaka vardır. Ama aynı zamanda bizler iradi varlıklarız. Yani doğruyu yanlıştan, iyiyi kötüden ayırt etmek gibi bir irademiz ve ferasetimiz varsa o zaman bize düşen insanlık onur şerefine uygun düşeni yapmaktır. Eğer bir toplum hep iyiye meyleder ve iyi şeyler yaparsa her alanda ahlak timsali olur. Ticareti ahlaklı olur, eğitimi ahlaklı olur. Doktorsa çok iyi doktor olur, eğitimciyse çok iyi zirve bir eğitimci olur. Mühendis ise hile yapmaz. Yani insan olmanın onur ve şerefi kendisinde kat ve kat artar.”
Rektörümüz Karadağ, geleceğin öğretmenlerine de seslenerek: “Sizlere tavsiyem, geleceğin eğitim neferleri olarak hayatınıza öyle bir yön ve şekil verin ki bu yön, geleceğin neslini medeniyetini aydınlık içinde inşa eden bir nesil olsun. Bu duygularla özverili ve gayretle çalışan meslek arkadaşlarıma en kalbi duygularla teşekkür ediyorum. Bu kutlu görevi ifa ederken terör örgütleri tarafından hunharca katledilen şehit öğretmenlerimize Allah’tan rahmet diliyor, hayatını eğitime adamış eğitim-öğretim süreçlerini yöneten değerli öğretmenlerimize de sağlık ve sıhhat diliyorum.” dedi.
Programın açılış konuşmalarının ardından Eğitim Fakültesi Türkçe Anabilim Dalı öğrencileri Seymen Çelik ve Şükran Selik “Öğretmen Olmak” adlı şiiri birlikte seslendirdi.
24 Kasım Öğretmenler Günü kutlama programı Eğitim Fakültesi Eski Dekanı Prof. Dr. Tayyip Duman’ın 50 yılı bulan meslek yaşamında tecrübelerini paylaştığı konuşma ile devam etti. Prof. Duman yaptığı konuşmada öğretmenler gününün önemi ve anlamı, iyi bir öğretmen nasıl yetişmeli, öğretmenin toplumda yeri ve değeri, günümüzde öğretmen yetiştirme sisteminde yaşanan sorunlar ve bu sorunları iyileştirmek için neler yapılmalı konularında katılımcıları ve geleceğin öğretmenleri olacak eğitim fakültesi öğrencilerini bilgilendirdi.
İnsanlık tarihinin en anlamlı ve iz bırakan mesleğinin öğretmenlik olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Duman ‘Öğretmenler yeni nesil sizin eseriniz olacaktır’ düsturuyla Türkiye’nin geleceğinin inşasında büyük pay sahibi olan öğretmenlere şükran ve minnet borçlu olduklarının altını çizdi.
Konuşmanın sonunda Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Karadağ, günün anısına Prof. Dr. Tayip Duman'a çiçek takdim etti.
24 Kasım Öğretmenler Günü programı Eğitim Fakültesi Müzik Topluluğu tarafından verilen mini konserle sona erdi.