Üniversitemiz Meslek Yüksekokulları Koordinatörlüğü (MEYOK) tarafından tertip edilen “Sürdürülebilirlikte Güncel Yaklaşımlar” temalı II. Uluslararası Orta Anadolu Sempozyumu, düzenlenen açılış programıyla başladı. Üniversitemiz ev sahipliğinde 15-17 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek olan sempozyum ile disiplinler arası bir etkileşim platformu sunarak, dünyanın karşı karşıya olduğu çevresel, toplumsal ve ekonomik zorluklara yönelik yenilikçi çözümler geliştirilmesi hedefleniyor.
35 farklı kurum ve üniversiteden sürdürülebilirlik konusunda çözüm üretmek isteyen bilim insanlarının bir araya gelerek 104 bildiri ile bilgi ve deneyimlerini paylaşacağı sempozyumda, sürdürülebilirliğin fen ve mühendislik bilimlerinden sosyal bilimlere, sağlık bilimlerinden ekonomi ve edebiyata kadar çok geniş bir yelpazede ele alınması sağlanacak.
Erdoğan Akdağ Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen açılış programına, Önceki Dönem Dışişleri Bakanı, NATO Parlamenter Asamblesi (PA) Türk Delegasyonu Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yozgat Milletvekili Süleyman Şahan, İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi, Yozgat Valisi Mehmet Ali Özkan, Belediye Başkanı Dr. Kazım Arslan, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Evren Yaşar, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Cezmi Yalınkılıç, İl Emniyet Müdürü Recep Tecimer, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Tansel Hacıhasanoğlu, Prof. Dr. Yusuf Hıdır, Üniversitemiz Genel Sekreteri Doç. Dr. Mustafa Kocakaya, fakülte dekanları, daire müdürleri, sivil toplum örgütü temsilcileri, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programın açılış konuşmasını Sempozyum Başkanı, Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tansel Hacıhasanoğlu yaptı. Sürdürülebilirliğin, sadece çevreyi koruma meselesi değil, aynı zamanda insanlığın geleceğini güvence altına alma sorumluluğu olduğunu söyleyen Prof. Dr. Hacıhasanoğlu konuşmasının devamında “ Yozgat Bozok Üniversitesi olarak, bilimsel araştırmaları destekleyen, disiplinler arası iş birliğini teşvik eden ve uluslararası düzeyde etkin bir akademik ağ oluşturmaya önem veren bir vizyona sahibiz. Üniversiteler ve bilim insanları olarak bizler, sadece bilgi üretmekle değil, aynı zamanda bu bilginin insanlık yararına kullanılabilir hâle gelmesiyle de yükümlüyüz. Bilimsel bilgi, sürdürülebilir bir geleceğin en güçlü dayanağıdır. Bu sempozyumun da tam olarak bu misyona hizmet edeceğine gönülden inanıyorum” ifadelerini kullandı.
Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Evren Yaşar, sempozyumun; karbon ayak izinden yapay zekâya, tarım politikalarından kent planlamasına kadar uzanan zengin bir içeriğe sahip olduğuna değindi. Rektörümüz Prof. Dr. Yaşar, konuşmasının devamında : ”Bugün burada, insanlığın geleceğini doğrudan ilgilendiren bir kavramı, "sürdürülebilirliği", çok boyutlu ve disiplinler arası bir bakış açısıyla ele almak için bir aradayız. Bu birliktelik, yalnızca akademik bir paylaşım değil, aynı zamanda sorumluluğun ve çözüm üretme kararlılığının bir göstergesidir. Sempozyum temamız olan "Sürdürülebilirlikte Güncel Yaklaşımlar", hepimizin gündeminde yer alan bir sorunun yanıtını arıyor: Gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak için bugün ne yapmalıyız? Sürdürülebilir kalkınma artık sadece çevreyle sınırlı bir mesele değildir. Sağlıktan eğitime, ekonomiden sosyal adalete kadar birçok alanda yeni modeller üretmek zorundayız. Üniversitemizin farklı akademik birimleriyle birlikte ürettiği bilimsel katkıların, hem bölgesel hem ulusal kalkınma stratejilerine ışık tutacağına inanıyorum” dedi.
Yozgat Milletvekili Süleyman Şahan da, sempozyumun Türkiye ve Yozgat ili için taşıdığı öneme vurgu yaptı. Şahan konuşmasının devamında sürdürülebilirlik konusunun sadece bilimsel değil, toplumsal farkındalık açısından da ele alınması gerektiğine dikkat çekti.
İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi de konuşmasında şunları söyledi: “Dünya ve Türkiye büyük bir dönüşüm süreci içerisinde. Dünyada şu an 4. Sanayi Devrimi yaşanmakta. Bu devrimle birlikte yapay zekâ devreye girmiş bulunuyor. Sürdürülebilirlik için bu dönüşüme hazırlıklı olmak gerekiyor. Düzenlenen bu sempozyumlar, dünyada yaşanan dönüşümlere ülkemizi hazırlamak açısından büyük önem taşıyor”.
Yozgat Valisi Mehmet Ali Özkan da sürdürülebilirliğin yerel politikalarla da desteklenmesi gerektiğini ifade ederek bu sempozyumdaki bilgi ve tecrübe aktarımlarının, gençlerimiz ve ülkemizin geleceğine dair ufuk açıcı olması temennisinde bulundu.
Sempozyumun onur konuğu Önceki Dönem Dışişleri Bakanı, NATO PA Türk Delegasyonu Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Sürdürülebilirlik Perspektifinden Küresel Diplomasi ve Türkiye’nin Rolü” konulu bir konuşma gerçekleştirdi. Çavuşoğlu konuşmasında, küresel ölçekte giderek daha da önemli hale gelen sürdürülebilirlik konusunu, uluslararası diplomasi perspektifinden ele alarak Türkiye'nin bu alandaki rolüne dikkat çekti.
Sürdürülebilir bir dünyanın ancak çok taraflı diplomasi, adil uluslararası iş birliği ve ortak akıl ile mümkün olduğuna vurgu yapan Çavuşoğlu konuşmasının devamında şunları söyledi: “Günümüz şartlarında diplomasinin öncelikleri ve aktörleri çok değişti. Diplomasi, Türk’ün tarihinde ve geleneğinde çok önemli bir yere sahip. Diplomasinin artık devletlerarası güvenlik ve çıkar çatışmaları yönetiminin dışına taşarak daha kapsamlı bir hale büründüğünü görüyoruz. Doğu-batı arasında bir köprü olan ve stratejik konumu bakımından da krizlerin merkezindeki bir Türkiye’nin dış politikada örnek bir vizyon çizdiğini tüm dünya kabul ediyor. Türkiye bugün diplomaside bir marka olmuştur. Lider diplomasisi denildiği zaman da kabadayılık ve dayatmayla değil tecrübesi, sağduyusu ve vicdanıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan akla gelmektedir” ifadelerine yer verdi.
Yozgat Bozok Üniversitesi’nin tesis ve altyapı imkânlarının yanı sıra akademik çalışmalarla da akredite olmuş bir eğitim kurumu olmasının gurur verici olduğuna dikkat çeken Çavuşoğlu, böyle önemli bir sempozyumun düzenlenmesinden dolayı Bozok Üniversitesi yönetimine teşekkür etti.