Üniversitemiz ile Pediatrik Rehabilitasyon Derneği iş birliğinde “Depremin İzlerini Silmek” Çocuklar İçin Rehabilitasyon Yaklaşımları konulu sempozyum düzenlendi.
Üniversitemiz Tıp Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen sempozyuma, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Evren Yaşar, Pediatrik Rehabilitasyon Derneği Başkanı Prof. Dr. Şehim Kutlay, Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yusuf Hıdır, Üniversitemiz Genel Sekreteri Doç. Dr. Mustafa Kocakaya, pediatrik rehabilitasyon ile ilgilenen fiziksel tıp ve rehabilitasyon hekimleri, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.
Sempozyumun açılışı konuşmasını yapan Pediatrik Rehabilitasyon Derneği Başkanı Prof. Dr. Şehim Kutlay, Pediatrik Rehabilitasyon Derneği’nin işleyişi yapısı ve amaçları hakkında bilgiler aktardı. Depremden herkesin çıkarması gereken dersler olduğuna vurgu yapan Kutlay, düzenlenen sempozyumla depremin çocuklar ve sağlık profesyonelleri açısından irdeleneceğinin bilgisini verdi.
Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Evren Yaşar konuşmasında üniversitemiz ev sahipliğinde düzenlenen sempozyumla çocukların geleceğini yeniden şekillendirmek ve onların yaşadığı derin izleri hafifletmeyi amaçladıklarını belirtti. Çocukların iyilik hallerini yeniden kazanabilmeleri için nitelikli pediatrik rehabilitasyon eğitiminin önemine dikkat çeken Rektörümüz: “Pediatrik rehabilitasyon, yalnızca fiziksel tedaviyle sınırlı kalmamalı; psikososyal destek, eğitim ve aile desteği ile bütüncül bir yaklaşımla ele alınmalıdır” ifadelerine yer verdi. Bu süreçte Pediatrik Rehabilitasyon Derneği'ne önemli görevler düştüğüne vurgu yapan Rektörümüz Prof. Dr. Yaşar, afet bölgelerinde, çocuklara yönelik rehabilitasyon merkezlerinin kurulmasında, ulusal ve uluslararası düzeyde politika geliştirme çalışmalarına katkı sağlanmasında ve deprem sonrası uzun vadeli rehabilitasyon stratejileri belirlenmesi ve uygulanmasını destekleme noktasında Pediatrik Rehabilitasyon Derneği’nin aktif rol alması gerektiğini söyledi.
Rektörümüz konuşmasının sonunda şunları söyledi: “Bu anlamlı sempozyumda, sadece akademik bilgi paylaşmakla kalmıyor; aynı zamanda geleceğimiz olan çocuklarımız için bir umut ışığı yakıyoruz. Pediatrik Rehabilitasyon Derneği'nin katkılarıyla, FTR branşı olarak çocuklarımızın geleceğini daha sağlam temeller üzerine inşa edebiliriz. Unutmayalım ki, rehabilitasyon sadece fiziksel yaraları iyileştirmez; aynı zamanda güveni, umudu ve yaşama sevincini yeniden inşa eder. Bu nedenle, birlikte çalışmak, iş birliğimizi güçlendirmek ve multidisipliner yaklaşımlarla çocuklarımızın geleceğine dokunmak en büyük sorumluluğumuzdur”.
Açılış konuşmalarının ardından Prof. Dr. Şehim Kutlay, Prof. Dr. Birkan Sonel Tur ve Prof. Dr. Özlem Balbaloğlu’nun başkanlığında “Deprem ve Çocuk” başlıklı açılış oturumuna geçildi.
Oturumda, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Evren Yaşar “Rehabilitasyon Hizmetlerinin Organizasyonu”, Prof. Dr. Emre Adıgüzel “Travma Hastasında Rehabilitasyon”, Doç. Dr. Şahin Bodur ise “Deprem Sonrası Ruh Sağlığı” konularında katılımcılara bilgiler aktardı.
Sempozyum; Prof. Dr. Ece Ünlü Akyüz, Prof. Dr. Canan Çulha ve Prof. Dr. Yasin Demir başkanlığındaki “Rehabilitasyon Deneyimleri” başlıklı ikinci oturum ile devam etti.
Oturumda Prof. Dr. Birkan Sonel Tur “Erken Dönem Rehabilitasyon Yaklaşımı”, Doç. Dr. Nihal Tezel “Çocuklarda Kompartman Sendromu ve Periferik Sinir Yaralanmaları”, Arş.Gör. Dr. Ayşe Merve Ata “Erken Dönem Sorunları ve Baş Etme Stratejileri”, Uzman Dr. Emine Esra Bilir ise “Ampüte Rehabilitasyonu ve Uzun Dönem Takipte Dikkat Edilmesi Gerekenler” konularında katılımcıları bilgilendirdi.
Sempozyum soru, görüş ve önerilerin dinlenmesinin ardından sona erdi.