Yozgat Valiliği, Yozgat Belediyesi, Yozgat Bozok Üniversitesi, Orta Anadolu Kalkınma Ajansı (ORAN) ve Bozok Teknopark iş birliğiyle düzenlenen ve toplam 650 bin lira finansman sağlanan "Genç Fikirler Fabrikası" yarışmasının 2. dönem final programı üniversitemizde yapıldı.
Erdoğan Akdağ Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen programa Yozgat Valisi Mehmet Ali Özkan, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Evren Yaşar, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tansel Hacıhasanoğlu, Yozgat Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Taylan Alakoç, Üniversitemiz Genel Sekreteri Doç. Dr. Mustafa Kocakaya, Orta Anadolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Yunus Emre Şeker, akademisyenler, daire müdürleri, sivil toplum örgütü temsilcileri ve öğrenciler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programın açılış konuşmasını yapan Orta Anadolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Yunus Emre Şeker, Orta Anadolu Ajansı olarak sadece genç girişimcileri teşvik etmek değil aynı zamanda girişimcilik ekosistemini geliştirmek amacıyla faaliyet yürüttüklerini söyledi. Yunus Emre Şeker konuşmasının devamında: “Genç Fikirler Fabrikası yarışmasını “UNESCO Öğrenen Şehirler” listesinde yer alan Yozgat’ta yapmak çok kıymetli. Bu yarışmadaki amacımız, öğrencilerin yalnızca ödül kazanması değil aynı zamanda prototiplerini geliştirerek ulusal ve uluslararası sahalarda kendilerini gösterebilmesi” dedi.
Yozgat Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Taylan Alakoç, Genç Fikirler Fabrikası etkinliği ile genç girişimcilerin yenilikçi iş fikirlerini destekleyerek, onları prototip aşamasına taşımayı ve ticarileştirmeyi hedeflediklerinin söyledi. Alakoç konuşmasının devamında: “Üniversiteler bilgi üretir, sanayi bu bilgiyi ürüne dönüştürür, ajanslar ise bu süreci destekler ve yönlendirir. Yozgat olarak, bu iş birliklerinin en güzel örneklerinden birini sergiliyoruz. ORAN Kalkınma Ajansı'nın koordinasyonunda, Yozgat Bozok Üniversitesinin akademik gücü, sanayimizin üretim kapasitesi ve yerel yönetimlerin desteğiyle, gençlerimizin önünü açıyoruz” ifadelerine yer verdi.
Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Evren Yaşar, üniversitelerin şehirlerin sadece eğitim kurumları değil; geleceğe açılan vizyon pencereleri olduğunu söyledi. Rektörümüz Prof. Dr. Yaşar konuşmasının devamında: “Yozgat Bozok Üniversitesi olarak bu şehirde sadece ders anlatmıyoruz; bilim üretiyoruz, gençlere hayal kurduruyoruz, şehrin sorunlarını masaya yatırıyor, çözüm önerileri geliştiriyoruz. Ama bazen üzülerek görüyoruz ki, masa hazır, sandalyeler eksik. Burada bir hakkı teslim etmeden geçemeyeceğim: Sayın Valimizin öncülüğünde, Valiliğimizin üniversitemize olan samimi yaklaşımını, her iş birliği çağrımıza verdiği içten karşılığı özel olarak takdir ediyorum. Şehrin geleceğini birlikte planlama çabamıza en güçlü katkıyı Valiliğimizden görmek, bizi hem mutlu ediyor hem de umutlandırıyor. Ancak açık konuşmak gerekirse; bu çabaların tek başına kalması bizleri düşündürüyor. Belediye, sanayi ve ticaret odası gibi diğer yerel paydaşlarımızdan da aynı cesaret, aynı yakınlık ve aynı sahiplenmeyi bekliyoruz. Çünkü üniversite, yalnızca akademik bir ada değil; şehrin en dinamik, en üretken, en vizyoner ortağı olabilir ama bu yalnızca birlikte mümkün. Biz protokol masalarında el sıkışmak değil, sahada birlikte iş üretmek istiyoruz. Şehrin her yerinde, her projesinde üniversitenin aklından ve biliminden faydalanılması gerektiğine inanıyoruz. Geliniz, üniversiteyi sadece çağrıldığında konuşan değil, birlikte yürüdüğümüz bir yol arkadaşı yapalım. Çünkü bir şehri yönetenler kadar, birlikte düşünenler büyütür” ifadelerini kullandı.
Programda konuşan Yozgat Valisi Mehmet Ali Özkan, gençlerin fikirlerinin yerelde Yozgat'a, genelde ise ülkeye önemli katkılar sunacağını belirtti. Dünyaya farklı bakış açılarıyla yaklaşan gençlerin gelecekte yalnızca ülkeye değil, tüm insanlığa hizmet edeceğini ifade eden Vali Özkan, "Nihayetinde dünya bir zaman gelecekte onlara emanet olacak. Bizler için de bu fikirlerin, bu prototiplerin sahada uygulanabilir olması, sahada kullanılıyor olması, hem iktisatta hem sağlığa, hem tarıma, hem savunmaya hem de söz yerindeyse ülkemizin refahına hizmet etmesi tartışılmaz önceliğimizdir" dedi
Açılış konuşmalarının ardından yarışmada 108 başvuru arasından finale kalan 7 projenin geliştiricilerine düzenlenen törende ödülleri verildi. Birinci olan projeye 70 bin, ikinciye 60 bin, üçüncüye ise 50 bin lira ödül verilen yarışmada Tarım Atlası projesi birinci, Energym projesi ikinci, Tarımsal İnsansız Kara Aracı projesi ise üçüncü oldu.
Törende, girişimcilik ruhunu ve dijital becerileri teşvik etmek amacıyla 18 takım ve toplam 25 katılımcının 24 saat boyunca yazılım, tasarım ve proje geliştirme alanlarında yeteneklerini sergilediği Hackathon Yarışması’nda da ödüller sahibini buldu. Yarışmada Rabia Sena Uysal birinci, Sefa Kuyumcu, Mehmet Aşan ve Berat Uğurcan’dan oluşan takım ikinci olurken İbrahim Halil Çagay da üçüncü oldu.
Program “Erdal Uzunoğlu ile Networking” paneli ile devam etti. Panelde, katılımcılarla “network” kavramı hakkında bilgi veren Erdal Uzunoğlu, girişimcilikte iletişim ağlarının ve iş birliklerinin önemine dikkat çekti.
Tüm Girişimci ve İş Mentorları Derneği (TÜGİM) Kurucu Başkanı Nuri Murat Avcı’nın moderatörlüğünü üstlendiği “Ekosistemleri Harekete Geçirmek: Fikirden Pazara Girişimcilik Yolculuğu” konulu panelde ise panelistler TR Angels Melek Yatırımcı Ağı A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı G. Serra Ulusoy, Sistem Global Danışmanlık A.Ş Yönetici Ortağı Cengiz Aydemir ve Şirket Ortağım Melek Yatırımcı Ağı Yatırımcı İlişkileri Yönetici Yardımcısı Eren Balta, katılımcılara yatırım alma süreçleri, girişimcilikte sürdürülebilir büyüme stratejileri ve ekosistem içinde yer almanın avantajları konularında bilgiler aktardı.