You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

BOZOK FM’DE OSMANLI’DAN GÜNÜMÜZE DARBELERİN TARİHSEL ARKA PLANI ELE ALINDI


15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Haftası" etkinlikleri kapsamında üniversitemiz radyosu Bozok FM'de gerçekleştirilen 15 Temmuz özel yayınında Osmanlı’dan Günümüze Darbelerin Tarihsel Arka Planını konusu ele alındı.

Öğr. Gör. Yasemen Göksügür Boz'un sunuculuğunda canlı olarak gerçekleştirilen yayında, Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yunus Özger Osmanlıdan günümüze darbelerin perde arkası ve ortaya çıkış nedenleri ve ortak yönlerine ilişkin  dinleyicilere bilgiler  aktardı.

Darbelerin tarihsel kökenine inildiğinde sadece günümüze özgü olmadığına dikkat çeken Prof. Dr. Özger Osmanlı Döneminde darbelerin Fatih Sultan Mehmet’in iktidara geldiği 1446 Buçuktepe isyanı ile başladığını 1913 Babıali İsyanıyla da  sona erdiğini kaydetti. Prof. Dr. Özger darbenin Osmanlı’dan Cumhuriyete ne yazık ki kötü bir miras olarak aktarıldığını belirterek 27 Mayıs,12 Mart,12 Eylül,28 Şubat, 27 Nisan ve 15 Temmuz gibi Cumhuriyet Dönemi darbelerinin ortak yönünün uluslararası ve kurumsal faktörler ve darbecilerin kendilerini meşrulaştırma yöntemleri olduğunu sözlerine ekledi.

15 Temmuz'un, aziz milletimizin uzun ve kutlu yolculuğunda en önemli zafer sayfalarından biri olarak şanlı Türk tarihindeki yerini aldığını belirten Prof. Dr. Özger, "Birliğimize kasteden hainlere karşı Sayın Cumhurbaşkanımızın cesareti ve aziz milletimizin basiretiyle kazandığımız en şanlı direniş zaferidir. Gururumuz, kahramanlarımız 15 Temmuz şehitlerimizi, darbe kalkışmasının 4. yılında dualarla, hasret ve özlemle anıyoruz” ifadelerini kullandı.

16.07.2020 00:00:00