You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Üniversitemiz Öğrencileri Derin Uzay Kolonisi Fikir ve Tasarım Yarışmasında Projeleriyle Birinciliği Elde Etti


Uzay Keşif Topluluğu Derneği (UKET) tarafından derin uzayda sürdürülebilir bir uzay yaşamı kurgulanması amacıyla düzenlenen "Yeni Dünya: Derin Uzay Kolonisi Fikir ve Tasarım" temalı yarışmada, üniversitemiz Mühendislik-Mimarlık Fakültesi öğrencilerinin oluşturduğu PERMİA Takımı, katıldıkları tasarımla birinci oldu.

Gezegen yörüngelerinde ya da uzayda yeni yaşamlar kuracak ilk ekip için sürdürülebilir bir uzay istasyonu kurgulanmasının hedeflendiği yarışmada, öğrencilerimiz "Derin Uzay Yaşam Kolonisi" adlı projeleriyle birincilik ödülünü üniversitemize kazandırdı.

Geçen yıl aynı topluluğun düzenlediği yarışmada, öğrencilerimiz Metehan Bağçeci ve Engin Ölmez’den oluşan danışmanlığını ise yine  Araştırma Görevlisi Dr. Sadakat Safiyye Mumcuoğlu Türker’in yaptığı MBENG Takımı ile birincilik ödülünü kazanırken, bu yıl da Enes Can İbiş ve Lokman Ürküt’ten oluşan PERMİA Takımıyla birinciliği elde ederek başarılarını perçinledi.Tasarlanan projede, derin uzay boşluğunda 5 bin kişinin yaşamını destekleyecek sosyal, işlevsel ve barınma ihtiyaçlarını karşılayacak sürdürülebilir toplu bir yaşam modülü oluşturuldu. Proje tasarımında, gelişen teknoloji ve nüfus yoğunluğu neticesinde hastalıkların artışı, hava, su kirliliği sonucunda oksijen yetersizliği, açlık savaşları gibi olumsuz durumlardan dünyada bir kaos olacağı düşünülmüş buna bağlı olarak distopik bir ortamdan yeni bir yaşam sunan ütopik bir ortama geçiş süreci değerlendirildi.

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Evren Yaşar, elde edilen bu başarının Mustafa Kemal Atatürk’ün "İstikbal göklerdedir" düsturundan ilerleyen Türk gençliğinin bir yansıması olduğunu dile getirdi. Rektörümüz Prof. Dr. Yaşar, Türkiye’nin çağdaş medeniyetler seviyesine ulaşması için uzay ve havacılık teknolojilerinde elde edilen başarıların önemli olduğunu vurgulayarak, başarılarıyla bizleri gururlandıran takım danışmanı ve takım üyelerini tebrik etti.

26.09.2024 11:53:26
İletişim
  • 0(354)217 89 91
  • Erdoğan Akdağ Kampüsü Atatürk Yolu 7. Km 66900 Yozgat
  • genel.sekreterlik@bozok.edu.tr
  • bozokuniversitesi@hs01.kep.tr