You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Üniversitemiz Hastanesi’nde Saç dökülmelerinin nedenleri analiz edilip tedavi uygulanıyor


Üniversitemiz Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’ne saç dökülme şikayeti ile gelen hastalara saç analizi yapılarak saçların yapısı ve saçlı derinin durumu değerlendirildikten sonra gerekli tetkiklerin ardından tedavi sürecini başlatılıyor. Alınacak vitamin ve minerallerden, kullanılacak şampuana kadar önerilerde bulunuluyor.

Üniversitemiz Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Dahiliye Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Tolga Aydın, saç dökülmesinin genetik faktörler, hamilelik, doğum, menopoz, hormonal değişiklikler, vitamin ve mineral eksikliği, saçkıran ve stres gibi nedenlerden kaynaklandığını söyledi.

Saç analizi ve araştırılan laboratuvar tetkikleri ile hastalardaki dökülmenin nedenini araştırmak gerektiğini belirten Dr. Öğretim Üyesi Tolga Aydın, "Genetik faktörlerden kaynaklı dökülme, erkek tipi dökülme, hamilelik, doğum, menapoz, tiroid hormonları gibi hormonal değişikliklere bağlı dökülme, vitamin ve mineral eksikliğine bağlı dökülme, saçkıran, alopesi gibi altta yatan hastalıklara bağlı dökülme, stres kaynaklı dökülme gibi tanı koymak gerekir." dedi.

Dr. Öğretim Üyesi Tolga Aydın, “Saçlar havasız kaldığı zaman saç dökülmesi artar. Sürekli sıkı toplu saç, saçın dökülmesine sebebiyet verir. Bunlara ek olarak saçın iki güne birden daha sık yıkanması, sık sık şekil vermek için saça ve saçlı deriye fön uygulamasının yapılması ve sık kimyasal uygulamalar saçların dökülmesini arttırır. Doğru bilinen yanlışlarının en başında bunlar gelir." diye konuştu.

Dr. Öğretim Üyesi Aydın, erkek tipi saç dökümü kadınlarda da görülebildiğini ifade ederek şunları kaydetti: "Saç dökülmesi olduğunda, hemen gidip krem, şampuan, losyon ya da dökülme karşıtı ürünler kullanmadan önce bizim önerimiz, bir saç analizi ve bazı tıbbi tetkiklerin yapılmasıdır. Özellikle kadınlarda hormonal profile bakılması gerekir. Bu erkekler için de geçerlidir. Çünkü erkek tipi dökülme, kadında tespit edildiği zaman erkek hormonlarında artış ya da kadın hormonlarında bir azalma var mı diye araştırmak gerekir. Bu tetkikler yapılmadan saç dökülme karşıtı bir sürece başlanırsa boşuna kürek çekilmiş olur ve altta yatan hastalık gözden kaçmış olur. O yüzden her saç dökülmesi bireysel olarak kabul edilmeli. Kişiye uygun araştırılıp tedavi uygulanmalı. Saç dökülmelerine bütüncül yaklaşılmalı." ifadelerine yer verdi.

Dr. Öğretim Üyesi Tolga Aydın, saçların şampuanla yıkandıktan sonra çok iyi durulanması gerektiğini vurgulayarak, sözlerini şu ifadelerle tamamladı: “Duş esnasında saç iyi durulanmaz ise sülfatlı şampuanlardaki sülfat saç köklerinde birikiyor. O yüzden en önemli şeylerden bir tanesi de saçları iyice durulamak. Kadın ve erkek cinsiyet için de aynı şey geçerli. Eğer yapılabiliyorsa durulama esnasında tahta yuvarlak uçlu taraklar ile saçı saçlı deriden itibaren taramak, saçlı derinin kan dolaşımını arttırdığı gibi sülfat kalıntılarının saçtan daha kolay uzaklaşmasına yardımcı olur."

 

 

 

25.07.2024 12:41:00
İletişim
  • 0(354)217 89 91
  • Erdoğan Akdağ Kampüsü Atatürk Yolu 7. Km 66900 Yozgat
  • genel.sekreterlik@bozok.edu.tr
  • bozokuniversitesi@hs01.kep.tr