You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

ANADOLU ÜNİVERSİTELER BİRLİĞİ ÖNCÜLÜĞÜNDE VE ÜNİVERSİTEMİZ EV SAHİPLİĞİNDE 1. AR-GE PROJE PAZARI BAŞLADI


Anadolu Üniversiteler Birliği öncülüğünde, TÜBİTAK tarafından desteklenen ve 20-21 Mayıs tarihleri arasında yapılacak olan 1. AR-GE Proje Pazarı Yozgat Bozok Üniversitesi (YOBÜ) ev sahipliğinde başladı.

Üniversitemiz Erdoğan Akdağ Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen etkinliğe,  Yozgat Valisi Ziya Polat, Yozgat Belediye Başkan Vekili Ali Açıkgöz, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkan Vekili Prof. Dr. Rahmi Er, YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Naci Gündoğan, TÜBİTAK Başkan Vekili Ahmet Yozgatlıgil, Anadolu Üniversiteler Birliği Dönem Başkanı ve Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Kul, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Ahmet Karadağ, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Akın Levent, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, Kayseri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Âlim Yıldız, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bünyamin Şahin, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Güngör Yılmaz, Prof. Dr. Şenol Akın, Prof. Dr. Yücel Güney, Fakülte Dekanları, Siyasi Parti ve Sivil Toplum Örgüt Temsilcileri, öğretim üyeleri ve çok sayıda davetli katıldı.

Proje geliştiricilerinin fikir alışverişine ortam hazırlamak, AR-GE projelerine dair finansal ve teknolojik işbirliklerine zemin oluşturmak, üniversite, özel sektör temsilcileri ve bağımsız araştırmacıların bir araya gelmelerini sağlamak, üniversite-sanayi işbirliğini geliştirmek ve bölge insanını bilinçlendirmek amacıyla gerçekleştirilen 1.Ar-Ge Proje Pazarında yaklaşık 350 proje görücüye çıktı. 

Farklı alanlarda yaptıkları projelerle ülkemizin gelişmesine katkı sağlayan birçok öğrenci, akademisyen, şirket çalışanı ve bağımsız proje geliştiricisinin buluşturulmasının hedeflendiği 1. AR-GE Proje Pazarı açılış konuşmasını 1. AR-GE Proje Pazarı Düzenleme Kurulu Başkanı ve Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Güngör Yılmaz yaptı.

Prof. Dr. Yılmaz konuşmasında bu yıl ilki üniversitemiz ev sahipliğinde Anadolu Üniversiteler Birliği öncülüğünde düzenlenen 1. AR-GE Proje Pazarı’nın amaç ve kapsamına değinerek bölge ve ülke açısından önemine vurgu yaptı. Prof. Dr. Yılmaz konuşmasının devamında : “Şüphesiz AR-GE faaliyetleri bilim ve teknolojinin gelişmesi için yeni bilgiler üretmeyi hedefleyen projelerdir. AR-GE faaliyetleri kurumların, firmaların, ülkelerin daha da yücelmesi, prestij kazanması, seviyesini yukarı çekmesi için oldukça önemli faaliyetlerdir. Şüphesiz AR-GE projeleri ve AR-GE faaliyetlerinde teknoloji kullanma vardır, verimlilik vardır, verimliliğin geliştirilmesi vardır. Bugün tam da bu hedeflere hizmet edebilmek için Anadolu Üniversiteleri Birliği öncülüğünde Yozgat Bozok Üniversitesi ev sahipliğinde AR-GE Proje Pazarının ilkini gerçekleştiriyoruz. Yaklaşık 350 proje askıya çıkıyor. Bu projelerin yarıya yakını öğrenci projeleridir. Bu etkinliğin şehrimizde düzenlenmesinde emek veren, başarılı olacak olan proje sahiplerinin ödüllendirilmesinde katkı sunan sponsorlarımızın çok ama çok büyük katkıları var. Anadolu Üniversiteleri Birliğine mensup üye Üniversitelerimize,  ana sponsorumuz olan Kayseri Şeker A.Ş.'ye diğer sponsorlarımız Sivas Ticaret Sanayi Odası, Nortech ve TÜBİTAK’a teşekkürlerimi arz ediyorum” dedi.

ASELSAN Teknoloji ve Yenilikçilik Yönetimi Direktörü Ali Ekiz de konuşmasında: “ASELSAN olarak öncelikle hedefimiz bilim ve teknolojilerin geliştirilmesi ve uygulanmasında işbirliği kurulmasıdır. Bu hedefimiz doğrultusunda 2021 yılında 66 üniversiteyle bin 134 projede işbirliği yaparak 5 milyon dolarlık kaynak aktardık. Tabi bu üniversitenin hissesinde Anadolu Üniversiteler Birliği üyesi üniversitelerimiz de bulunmaktadır. Bu kapsamda istifade edeceğinizi düşündüğümüz 1 AR-GE Pazarı etkinliğini düzenleyen değerli rektörlerimize teşekkürlerimizi sunuyorum.” dedi.

TÜBİTAK Başkan Vekili Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgil yaptığı konuşmada:  “TÜBİTAK olarak AR-GE Pazarında Anadolu Üniversiteler Birliğimizin çarpan etkisi çok yüksek olan, beraber ve birlikte başarma yaklaşımıyla düzenledikleri AR-GE Proje Pazarında öğrencilerimizle, proje sahibi hocalarımızla bir arada olmaktan memnuniyet duymaktayım” ifadelerine yer verdi.

Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Karadağ da yaptığı konuşmada: “YÖK’ün yeni yüzüyle birlikte üniversiteler artık kendini tekrar eden değil farklı alanlarda misyon sahibi olan, farklı alanlara yönelen ve bu sayede bölgesine ülkesine değer katan üniversiteler hüviyetine erişmiş durumdadır. Araştırma üniversiteleri, bölgesel kalkınma ihtisas üniversiteleri bunun çok güzel örnekleridir. Yozgat Bozok Üniversitesi 2021 yılı başı itibariyle bölgesel kalkınma odaklı bir ihtisas üniversitesi olarak kendini konumlandırdı. Bu ne demek? İhtisas üniversitesi olarak stratejik planlarınızı değiştiriyorsunuz demektir. Bu zamana kadar stratejik planı eğitim odaklı planlayan Yozgat Bozok Üniversitesi ihtisas üniversitesi olmasıyla birlikte 2022-2026 stratejik hedeflerini “Girişim Odaklı Üniversite” olarak tanımlamıştır. Bilginin teknolojiye, teknolojinin ürüne dönüştüğü ve bu ürünlerin sanayiyle buluşturulduğu ve dolayısıyla üniversite sanayi işbirliklerinin devreye girdiği ve bölgesel kalkınmaya değer katan üniversite demektir bu. Dolayısıyla Yozgat Bozok Üniversitesi bu temelde bilgiyi yöneterek üniversite-sanayi işbirliklerini devreye sokmaya başlamış, birçok firmayla bir araya gelerek ihtisas alanında protokol imzalamış ve bu protokolün gereklerini de yerine getirmeye başlamıştır. "Girişim Odaklı Üniversite" olan Yozgat Bozok Üniversitesi yaptıklarının eksenine sürekli bilginin teknolojiye dönüştürülmesi esasını almış durumdadır. Proje kültürü bundan sonra çok ama çok önemli.” şeklinde konuştu.

Rektörümüz konuşmasının devamında şunları söyledi: “Yozgat Bozok Üniversitesi gerek araştırma geliştirme faaliyetleri zemininde akademiye hitap eden uluslararası ulusal projeleriyle ve gerekse ülkenin yarınları olan öğrencilerimize dokunmak, onlara proje kültürünü aktarmak adına 2209 projelerini eksenine almış ve bu konuda da geleceğin bilim insanlarını geleceğin Türkiyesinde söz sahibi olacak şekilde hızla adımlar atmaktadır. İnanmak başarmanın yarısıdır özdeyişimizden hareketle gerek öğrencimiz, gerekse akademik ve idari personelimizle bir şeye odakladık: Eğer inanıyorsanız kararlıysanız, kararlılığınız başarı endeksliyse bu başarı kaçınılmaz. Dolayısıyla şu anda 2209/A projesi kabul edilen 94 öğrencilerimizi geleceğe hazırlamanın haklı gururunu yaşıyoruz. Tabi bu alan bizim çok önemsediğimiz bir alan. Biz öğrencilerimizin geleceklerine yönelik hedeflerini, hayallerini süslersek ülkenin yarınları çok aydınlık olacaktır. AR-GE proje pazarını bu temelde önemsiyoruz.”

Anadolu Üniversiteler Birliği Dönem Başkanı ve Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Kul yaptığı konuşmasında geçtiğimiz yıl kurulan Anadolu Üniversiteler Birliğine üye üniversitelerle çok güzel bir sinerji oluşturduğunu, bugünde bu sinerjinin ve ortak çalışmanın meyvesini Yozgat Bozok Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen 1. AR-GE Proje Pazarı’nda görmekten mutluluk duyduğunu dile getirdi. Prof. Dr. Kul, akademisyen ve öğrenciler tarafından hazırlanan ve  iki gün boyunca   görücüye çıkacak olan  projelerin  sanayici ile buluşması adına büyük önem arz ettiğini belirterek düzenlenen etkinliğin hayırlara vesile  olması temennisinde bulundu.  

YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Rahmi Er ise Yozgat Bozok Üniversitesi ev sahipliğinde Anadolu Üniversiteler Birliği’nce düzenlenen; akademisyenler, kamu ve özel sektör kurum ve kuruluşlarının yanı sıra öğrencilerinde katılımıyla gerçekleştirilen “1.Ar-Ge Proje Pazarı” etkinliğine katılmaktan mutluluk duyduğunu söyledi.

Üniversitelerin kendi inisiyatifliyle, birlikler kurmalarını, güçlerini birleştirerek ortak araştırmalar yürütmelerini, alt yapılarını ve insan kaynaklarını birbirlerinin istifadesine açmalarını ve kamu kaynaklarının etkin ve verimli kullanımına katkı sağlamlarını önemsediğini belirten Prof. Dr. Er, konuşmasının devamında şunları söyledi : “Her ilde en az bir üniversite kurmak suretiyle yükseköğretimde nicel büyümesini büyük ölçüde tamamlanmış olan ülkemizde yükseköğretim kurumlarımızın bundan sonra ağırlık vermeleri gereken husus, daha çok nitelikli ve daha kaliteli AR-GE faaliyetidir. Son yıllarda ülkemizdeki AR-GE harcamalarının gayri safi yurt içi hasıla içerisindeki payının %0,50’lerden %1,09’a yükselmesini, yeterli olmamakla birlikte, memnuniyet verici bir gelişme olarak görüyoruz. Ülke olarak hedefimiz bu oranı %2’nin üzerine çıkarmaktır. Üniversitelerimizin gerçekleştirdikleri AR-GE faaliyetlerinin yanı sıra biz de YÖK olarak, ülkemizin nitelikli AR-GE elamanı ihtiyacını karşılamak amacıyla önemli adımlar atıyoruz. Türkiye’nin ihtiyacı olan öncelikli alanlarda ve kritik teknolojiler konusunda disiplinlerarası doktora burs programı YÖK 100/200 projemizdeki bursiyer sayımız an itibariyle 5 bine yaklaşmış olup, program ilk mezunlarını vermeye başlamıştır. Bu projenin amacı ülkemizin öncelikli alanlarında sadece akademisyen yetiştirmek değil; özel sektörün ihtiyaç duyduğu doktoralı AR-GE personelini de yetiştirmektir.  Başta ev sahibi Yozgat Bozok Üniversitemiz olmak üzere, Anadolu Üniversiteler Birliği üyesi tüm üniversitelerimizi, etkinliğe projeleriyle katılmış olan akademisyenlerimiz ve öğrencilerimizin yanı sıra tüm kamu özel sektör kurum ve kuruluşlarımızı ve sponsor kuruluşlarını yürekten kutluyorum. 4 kategoride sunulmuş olan projeler ve proje sayısı nicel bir değer olarak memnuniyet vericidir. Bu proje pazarından ülkemiz yararına çok kıymetli projelerin ortaya çıkacağına ve bunun önümüzdeki yıllar için çok iyi bir başlangıç oluşturacağına yürekten inanıyorum. AR-GE proje pazarı etkinliğinin verimli geçmesini, yükseköğretim sistemimize ve AR-GE odaklı süreçlerin gelişimine katkılar sağlamasını diliyorum.”

Yozgat Valisi Ziya Polat da, Anadolu Üniversiteler Birliğine üye 13 üniversitenin ortaklaşa düzenlediği 1. AR-GE Proje Pazarının Yozgat’ta yapılmasından mutluluk duyduğunu söyledi.  Hazırlanan projelerin sahada uygulanabilir olması gerektiğine dikkat çeken Vali Polat, bilginin önemli bir güç olduğuna değinen konuşmasında bilgiyi üretip sahaya yansıtarak bu devlet ve millete artı değer sağlayan sürdürülebilir projeleri hayata geçirmenin gerekliliğine vurgu yaptı. Vali Polat: “Üniversitemiz ev sahipliğinde düzenlenen 1.AR-GE Proje Pazarında 350 ye yakın projemiz var. Bu projelerin tamamı kendi projemiz. Burada sergilenen projelerin sahaya yansıtılması görmek en büyük dileğim ifadelerini” kullandı.      

1.AR-GE Proje Pazarında,  ana tema grupları olarak belirlenen Mühendislik ve Temel Bilimler, Biyoteknoloji ve Sağlık Bilimleri, Tarım-Gıda ve Çevre Bilimleri olmak üzere 3 farklı alanda 30 dalda 102 bin TL ödül sahiplerini bulacak. Öğrenci (ön lisans, lisans, lisansüstü), Akademisyen ve Kamu AR-GE Birimleri olmak üzere 2 farklı kategoride ödüller verilecek olup öğrenci kategorisi dışındaki kategorilerde birinciye 10 bin TL, ikinciye 7 bin TL, üçüncüye 5 bin TL ve mansiyon ödülü ise 2 bin TL olarak belirlendi.  Öğrenci kategorisinde ise birinci 7 bin TL, ikinci 5 bin TL, üçüncü 3 bin TL ve mansiyon ise bin TL’nin sahibi olacak. Öğrenci kategorisinde mansiyon ödülü ise 15 kişiye verilecek. TÜBİTAK kategorisinde kazanan proje ise jüri özel ödülü almaya hak kazanacak.

Etkinlikte, 1.AR-GE Proje Pazarına katkı sağlayan; Tübitak Baş Yrd. Mehmet Yozgatlıgil, Kayseri Şeker Ziraatten Sorumlu Genel Müd. Yard. Hulusi Yüksel, Nortek Fabrika Müdürü Ebubekir Uçar, Sivas TSO Başkanı Mustafa Eken Adına Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tolga Karaköy, Kale Grup Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Bodur Oktay, Besmak adına Hamit Semati, Kilim Mobilya adına Emre Benzer, Koçtaş Ar-ge adına Hilal Özdemir, Solty firması adına Özgür Emre Taytaş'a sağladıkları katkılardan dolayı günün anısına hediye takdim edildi.

20.05.2022 17:17:40
Görüntülenme: 100
İletişim
  • 0(354)217 89 91
  • Yozgat Bozok Üniversitesi Rektörlüğü Çapanoğlu Mah. Cemil Çiçek Cad. No : 217/1 66100 Merkez/Yozgat
  • genel.sekreterlik@bozok.edu.tr
  • bozokuniversitesi@hs01.kep.tr