Anadolu Üniversiteler Birliği öncülüğünde, TÜBİTAK tarafından desteklenen ve Yozgat Bozok Üniversitesi (YOBÜ) ev sahipliğinde düzenlenen 1. AR-GE Proje Pazarı, değerlendirme ve ödül töreni programı ile sona erdi.
Ödül töreni öncesinde üniversitemiz Müzik ve Sanat Topluluğu tarafından mini bir konser verildi.
Üniversitemiz Erdoğan Akdağ Kongre ve Kültür Merkezi'nde 20-21 Mayıs tarihleri arasında düzenlenen ve proje geliştiricilerinin fikir alışverişine ortam hazırlamak, AR-GE projelerine dair finansal ve teknolojik işbirliklerine zemin oluşturmak, üniversite, özel sektör temsilcileri ve bağımsız araştırmacıların bir araya gelmelerini sağlamak, üniversite-sanayi işbirliğini geliştirmek ve bölge insanını bilinçlendirmek amacıyla gerçekleştirilen 1.Ar-Ge Proje Pazarında yaklaşık 350 proje görücüye çıktı.
Düzenleme kurulu tarafından yapılan değerlendirme sonucunda Sağlık Bilimleri ve Biyoteknoloji, Tarım Gıda ve Çevre Bilimleri, Mühendislik ve Temel Bilimler, TÜBİTAK ve Öğrenci Kategorileri ile Öğrenci Mansiyon Ödülleri sahiplerini buldu.
Öğrenci (ön lisans, lisans, lisansüstü), Akademisyen ve Kamu AR-GE Birimleri olmak üzere 2 farklı kategoride ödüller verilecek olup öğrenci kategorisi dışındaki kategorilerde birinciye 10 bin TL, ikinciye 7 bin TL, üçüncüye 5 bin TL ve mansiyon ödülü ise 2 bin TL olarak belirlendi. Öğrenci kategorisinde ise birinci 7 bin TL, ikinci 5 bin TL, üçüncü 3 bin TL ve mansiyon ise bin TL’nin sahibi oldu. Öğrenci kategorisinde mansiyon ödülü ise 15 kişiye verildi. TÜBİTAK kategorisinde kazanan proje ise jüri özel ödülü almaya hak kazandı.
Programın açılış konuşmasını yapan 1. AR-GE Proje Pazarı Düzenleme Kurulu Başkanı ve Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Güngör Yılmaz, Anadolu Üniversiteler Birliği öncülüğünde 13 üniversitenin sorumluluğu ve ağırlığı ile ciddi bir organizasyonun sonlandırmanın heyecanı ve mutluluğunu yaşadıklarını dile getirdi.
Düzenleme Kurulu Başkanı ve Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Yılmaz, konuşmasının devamında Anadolu Üniversiteler Birliği’nin muhteşem bir model ve örnek olduğunu belirterek bu birlik sonucu ortaya çıkan 1. AR-GE Proje Pazarı’nın bu sinerjinin bir ürünü olduğuna dikkat çekti.
Bu organizasyonun vücut bulmasında başta Yozgat Valiliği ve Yozgat Belediyesi’nin önemli katkıları olduğuna değinen Prof. Dr. Yılmaz, işin mutfağında yer alan, ciddi emek sarf eden üniversitemiz akademik ve idari personeline şükranlarını sundu.
Birbirinden değerli 350 projeyi hassasiyetle ve titizlikle değerlendirdiklerine dikkat çeken Prof. Dr. Yılmaz, Anadolu Üniversiteler Birliğine üye 13 üniversitenin değerlendirme kurulunun yanı sıra farklı üniversiteler ve sektörden de projeyi değerlendirebilecek nosyona sahip olan ciddi işletmelerin AR-GE sorumlularından da katkı ve destek aldıklarını ve böylelikle hata payının en aza indirilmesini önceliklediklerini vurguladı.
Konuşmasının sonunda teşekkürün büyüğünü 1. AR-GE Proje Pazarına projeleriyle katılan değerli katılımcılara yapan Düzenleme Kurulu Başkanı ve Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Yılmaz, gönüllerin birincilerinin tüm proje sahipleri olduğunu sözlerine ekledi.
1.AR-GE Proje Pazarı ödül töreninde konuşan Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Karadağ, AR-GE kültürünün ülkemizin daha ileri ve daha müreffeh bir düzeye ulaşmasında önemsenecek bir alan olduğunu söyledi. Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Karadağ konuşmasının devamında şunları söyledi : “Üniversitelerimizin AR-GE kültür süreçlerine baktığımızda 90’lı yıllarda proje hazırlama kültürünü daha yeni öğrenmeye başlarken geldiğimiz nokta itibariyle artık projelerin sadece hazırlanması ve uygulanmasını değil bu projelerin sanayici ile buluşması süreçlerini konuşuyoruz. Özellikle bu projelerin sanayici ile buluşma süreçlerini artık hayata geçirmiş durumdayız. O açıdan AR-GE Proje Pazarı ülkemizde artık bir kültür haline dönüştü. Anadolu Üniversiteler Birliği’nin bu temelde Yozgat Bozok Üniversitesi ev sahipliğinde birincisini yaptığı AR-GE Proje Pazarı da böylesine bir şölene ev sahipliği yaptı. Proje pazarında sunulan projelerin nitelikli ve sanayici ayağının olduğunu bir kez daha şahit olduk. Bu beni ziyadesi ile mutlu etti. Başta öğrencilerimiz olmak üzere öğrenci kategorisi temelinde onların projelerini çok önemsediğimi diğer arkadaşlarımızın gerek TÜBİTAK projeleri gerekse diğer alandaki projelerinin çok değerli olduğunu belirtmek istiyorum. Fikri ve düşüncesiyle hazırlamış olduğu projesiyle bütün proje sahiplerinin gönüllerde birinci olduğunu ifade etmek istiyorum. O açıdan fikriniz, düşünceniz var ve bunu hayata geçirmiş ve projelendirmişseniz bu çok anlamlı ve çok değerli. O açıdan sizleri canı gönülden kutluyorum. Anadolu Üniversiteler Birliği’nin bu tür faaliyetleri bundan sonraki yıllarda da başka üniversitelerimizin ev sahipliğinde devam edecek. AR-GE Proje Pazarının hazırlanma süreçlerinde başta paydaş 12 üniversitemize çok teşekkür etmek istiyorum. Anadolu Üniversiteler Birliği’nin sinerjisi ve birlikte hareket etmesinin gücüyle ilkini gerçekleştirdiğimiz 1.AR-GE Proje Pazarı’na ev sahipliği yapmaktan büyük mutluluk duyduk. 13 üniversitemizin sorumluluğunu esas alarak her şeyin en iyisini yapmaya çalıştık” dedi. Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Karadağ, konuşmasının sonunda “Yozgat Bozok Üniversitesi’nin her alanda söz sahibi olması noktasında her zaman yanımızda olan ve üniversitemize değer vererek katkı ve desteklerini hiçbir zaman esirgemeyen Sayın Valimiz Ziya Polat’a şükranlarımı sunuyorum. Anadolu Üniversiteler Birliği’nin sinerjisi ve gücü ile bundan sonraki AR-GE Proje Pazarı etkinliklerinde bulunmayı ümit ediyor. 1. AR-GE Proje Pazarına emek veren tüm mesai arkadaşlarıma teşekkür ediyorum ifadelerini” kullandı.
Anadolu Üniversiteler Birliği Dönem Başkanı ve Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Kul, 1.AR-GE Proje Pazarı’nın Anadolu Üniversiteler Birliği’nin en geniş kapsamlı ve katılımlı düzenlenen ilk önemli programı olduğunu belirterek Yozgat Bozok Üniversitesi’nin bu organizasyona iyi bir ev sahipliği yaptığını dile getirdi.
1.AR-GE Proje Pazarı’na katılan projeleri, proje sahiplerinin onayı çerçevesinde dijital ortama taşımak istediklerini belirten Prof. Dr. Kul, bu projeleri, ülkemizin ileri teknoloji alanında en gözde firmaları tarafından daha görünür kılmayı ve projeleri sanayiye ve ticarete kazandırmayı hedeflediklerini söyledi.
TÜBİTAK’ın Girişimcilik Destek Programı (BiGG) ekseninde katılımcıların değerli proje fikirlerini hayata geçirmek için fonlayıcı mekanizmalarını proje sahipleri ile bir araya getirmeyi amaçladıklarına değinen Prof. Dr. Kul, sizlerden onay verilen projelerin ülkenin önde gelen kurum ve firmalarıyla dijital ortamda paylaşılmasına olanak sağlamak istediklerini sözlerine ekledi.
Anadolu Üniversiteler Birliği Dönem Başkanı ve Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Kul konuşmasının sonunda bir sonraki AR-GE Proje Pazarı’nın önümüzdeki yıl Mayıs ayında Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi ev sahipliğinde düzenleneceği bilgisini verdi.
Ödül alanlara ödüllerinin takdiminden sonra 1. AR-GE Proje Pazarı etkinliği hatıra fotoğraf çekimi ile son buldu.
Proje sonuçlarını indirmek için tıklayınız!