DOĞA_LAB: DOĞADA SORGULAMA TEMELLİ BİLİM

Bilimsel araştırma; doğada yaşanan olayların sırrını çözmeyle ilgili sorgulama yaparak kanıtlar toplama sürecidir. İçinde yaşadığımız ve sürekli etkileşim içinde olduğumuz doğa aynı zamanda bir açık hava laboratuvarı olma özelliği taşır. Bu bağlamda “Doğa_Lab: Doğada Sorgulama Temelli Bilim” isimli proje; gizemi, doğada yaşanan olaylara uyarlayarak bilimi eğlenceli bir öğrenme/keşif etkinliğine dönüştürmeyi hedeflemektedir.

TÜBİTAK 4004 Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları proje çağrısı kapsamında desteklenen 118B582 nolu "Doğalab:Doğada Sorgulama Temelli Bilim" isimli projemize  www.dogalab.com  web sayfası aracılığıyla 30 Haziran-10 Ağustos tarihleri arasında başvuru yapılabilecektir.

Projeye 8. Sınıf öğrencileri ve fen bilgisi öğretmen adayları başvurabilecektir. Bu projede, doğada sorgulama temelli bilim etkinlikleriyle öğrencilerin olay ve olguları bilimsel bir bakış açısıyla algılamaları, bilime ve bilim insanına merak ve ilgilerinin artırılması ve sorgulama becerilerinin geliştirilmesi amaçlanmaktadır.  Bu amacı gerçekleştirmek için 24 ortaöğretim 8. sınıf öğrencisi ve 12 fen bilgisi öğretmen adayı Yozgat Milli Parkı’nda kampa alınacaktır. Kamp çalışmaları 7 gün süreyi kapsamakta olup, toplamda 36 öğrenci ve öğretmen adayının katılımıyla gerçekleştirilecektir. Katılımcılar, projeye ait web sitesi aracılığıyla oluşturulan başvuru formunun dolduran öğrenciler arasından seçilecektir.

2-8 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek proje programında; biyoçeşitlilik, iklim değişikliği, su hayattır, doğada enerji, kirleticiler temaları çerçevesinde sorgulama temelli bilim etkinliklerine (deney, gözlem, atölye çalışmaları, doğa oyunları, su ve toprak analizleri, drama, poster/slogan oluşturma vb) yer verilecektir. Proje etkinlikleri kapsamında, öğrencilerden öncelikle doğa temelli bir problemi fark etmeleri, daha sonra problemin nedenleri hakkında sorgulama yapmaları ve son aşamada da belirlenen problemin giderilmesine yönelik çözüm yolları geliştirmeleri beklenmektedir. Takım koçları tarafından yönlendirilecek bu süreçlerde öğrencilerin azami şekilde hem zihinsel hem de fiziksel olarak etkinlikler içinde aktif olmaları sağlanacaktır. Bozok Üniversitesi öğretim üyesi Gülşah SEZEN VEKLİ nin yürütücülüğünü yaptığı projede Bozok Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi ve Recep Tayip Erdoğan Üniversitesi’nden çok sayıda öğretim üyesi araştırmacı ve eğitmen olarak yer alacaktır. Projeye katılan katılımcıların konaklama ve yemek vb. diğer masrafları proje kapsamında TÜBİTAK tarafından karşılanacaktır.

31.07.2018
Erdoğan Akdağ Kampüsü Atatürk Yolu 7. Km 66900 Yozgat