ÜNİVERSİTEMİZDE OTİZME MULTİDİSİPLİNER YAKLAŞIM SEMPOZYUMU

Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Fakültesi, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler, İl Milli Eğitim ve Sağlık İl Müdürlüğü ortaklığında 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü dolayısıyla "Otizme Multidisipliner Yaklaşım Sempozyumu" düzenlendi.

ÜNİVERSİTEMİZDE OTİZME MULTİDİSİPLİNER YAKLAŞIM SEMPOZYUMU

Üniversitemiz Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi  konferans salonunda düzenlenen etkinliğe Yozgat Valisi Kadir Çakır, Rektörümüz Prof. Dr. Salih Karacabey, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Bülent Çiftçi, Prof. Dr. Fuat Köksal, Prof. Dr. Şenol Akın, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevinç Polat, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ferit Çiçek, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Abdullah Neşeli, İl Milli Eğitim Müdürü Yusuf Yazıcı, öğretim elemanları ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Sempozyum öncesi Ekin Çiftçi tarafından fotoğraf sergisi ve Halk Eğitim Müdürlüğü el sanatları sergisinin açılışı yapıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevinç Polat, yaygın gelişimsel bozukluklar içinde en bilinenin otizm olduğunu belirterek Otizm tanısı olan çocukların ev, okul ve sosyal çevresi farklı boyutlarıyla etkilendiğinden bu çocukların innovatif yaklaşımlar doğrultusunda yaşamlarının kolaylaştırılması ve topluma kazandırılmalarında multidisipliner bir yaklaşıma ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Abdullah Neşeli konuşmasında: “İl Müdürlüğü olarak otistik bireye sahip ailelerin ve otistik bireylerin artan ihtiyaçlarını karşılamak, yaşam kalitelerini artırmak, toplumdaki temel hak ve özgürlüklerden faydalanmasını teşvik ve temin etmek, toplumsal hayata diğer bireylerle eşit koşullarda tam ve etkin katılımlarını sağlamak için çalışmalarımız devam ediyor.” dedi.

İl Milli Eğitim Müdürü Yusuf Yazıcı yaptığı konuşmasında otizmli çocukların mutlaka eğitim sistemi içerisinde yer alması gerektiğini belirterek eğitimin otizmli bireyler için her şeyden önce tedavi anlamına geldiğini söyledi.

Rektörümüz Prof. Dr. Salih Karacabey  konuşmasında şunları söyledi: “Dünyada her şey öncelikle insan içindir. İnsanla beraber bizim kültür geleneğimizde canlı olan her varlığa ihtiyacı halinde yanında olmak ve yardımcı olmak gibi bir kültürümüz vardır. Genel olarak öncelikli temennimiz her zaman ruh ve beden sağlığı yerinde bireyler olmak ve toplumda her ferdin ruh ve beden sağlığının yerinde olması ve öyle devam etmesi için uygun şartları sağlamak bizim için temel görevler arasında sayılmaktadır. Toplumumuzda her hangi bir açıdan engeli olan bireylerin kendi şartları içerisinde mutlu olarak yaşatabilmek ve hayata katabilmek için gerekli olan her türlü tedbirin alınması noktasında çalışma yapmak ise başlıca sorumluluklarımız arasındadır. Tertip edilen bu program ise otizmli çocuklara destek olmak ve farkındalık oluşturmak amacıyla düzenlenmiştir.”

Rektörümüz Prof. Dr. Salih Karacabey konuşmasının sonunda "Otizmin Farkındayız, Onların Yanındayız" sloganı ile 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü’nü  kutladı.

Yozgat Valisi Kadir Çakır, günümüz dünyasının en önemli kavramlarından birinin farkındalık kavramı olduğunu belirterek toplumda otizme dikkat çekmek, toplumun farkındalık düzeyini artırmak ve otizmin hastalık değil farkındalık olduğuna dikkat çekti.

Protokol konuşmalarının ardından Sosyal Hizmetler Merkezi'nin yürüttüğü Anadolu Gönüllüleri Hizmeti Programı kapsamında Yozgat Bozok Üniversitesi Toplum Gönüllüleri İle Yozgat Antes Müzik Gurubu tarafından mini konser düzenlendi.

Program,  2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü  programına katkı sağlayanlara plaket takdimi ve sempozyum sunumlarıyla sona erdi.

2.4.2019 12:23