BAĞIMLILIK HER YÖNÜYLE ELE ALINDI

Üniversitemizde “Bağımlılığa Çok Boyutlu Yaklaşım Sempozyumu” düzenlendi. İnsan varlığı ve sağlığı açısından toplumsal tehdit ve tehlike oluşturan madde bağımlılığı başta olmak üzere bağımlılık sorununa yönelik olarak bireysel sağlık, toplumsal sağlık, koruma/önleme, eylem ve strateji oluşturma amacıyla gerçekleştirilen sempozyumda geniş yelpazede bulunan bağımlılık türleri masaya yatırıldı.

BAĞIMLILIK HER YÖNÜYLE ELE ALINDI

Üniversitemiz Tıp Fakültesi tarafından düzenlenen ve Erdoğan Akdağ Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleştirilen sempozyuma Vali Kadir Çakır, Rektörümüz Prof. Dr. Salih Karacabey, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Şenol Akın, Prof. Dr. Fuat Köksal Prof. Dr. Bülent Çiftçi,  Garnizon Komutanı Albay Bilgehan Yeşilyurt, İl Emniyet Müdürü Seçkin Çengeloğlu, Genel Sekreter Vekili Doç. Dr. Mahmut Kılıç,Tıp Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Ferit Çiçekçioğlu, il protokolü ve üniversitemiz öğrencileri katıldı.

Programın açılış konuşmasını üniversitemiz Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Yunus Hacımusalar yaptı. Bağımlılığın bir hastalık olduğuna dikkat çeken Dr. Öğretim Üyesi Hacımusalar:

“ Bu hastalığın tedavisinin en önemli aşamalarından birisinin nedenlerini saptayabilmek ve önleyici tedbirler almaktır. Bağımlılığı sadece tıbbi yaklaşımlarla tedavi etmek yeterli olmamaktadır. Sorumluluk sahibi bireyler olarak toplumu ve insanlığı etkileyen bu önemli hastalığı iyi anlayabilmeyi, etkin tedavi yöntemleri için katkı sağlamayı ve bu konuda farkındalığı arttırmayı amaç edindik” dedi.

Bağımlılığın bir yönü ile sağlık sorunu diğer yönleri ile sosyal ve ahlaki bir problem olduğuna dikkat çeken Rektörümüz Prof. Dr. Salih Karacabey, “ Bağımlılık pek çok boyutu olan ve türleri değişse de insanı, bireyi ve toplumu etkileyen çok önemli bir problem. Bağımlılık her devirde bundan önce toplumu sağlıklı tutabilmek için mücadele edilmiş bundan sonra da sağlıklı bir şekilde mücadelenin sürdürülmesi gereken bir alan. İnsan sağlığına ruh beden olarak zarar veren toplum olarak ta toplumun huzurunu bozan ne varsa dinin yasak alanına girmiştir.  Din bunu emirlerle düzenlemiştir. Ahlaki kuralların yetersiz kaldığı bireyi ahlaki kurallar kontrol edemediğiniz zaman güvenlik ve hukukun devreye girmesi söz konusudur. Bağımlılık konusunu sadece sağlık açısından değil eğitim, ahlaki, dini ve güvenlik açısından ele almanın faydalı olacağı düşüncecisi ile Üniversitemiz Tıp Fakültesi tarafından bu sempozyum düzenlendi. Sempozyumun amacına ulaşacağı düşüncesi ile emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Yozgat Valisi Kadir Çakır’da bağımlılığın her yönü ile ele alınıp farkındalık oluşturmak amacıyla Bozok üniversitemiz tarafından düzenlenen “Bağımlılığa Çok Yönlü Yaklaşım” sempozyumunun amacına ulaşmasını ,  toplumun bağımlılık ve çeşitleri hakkında  daha bilgili ve bilinçli hale gelmesini sağlayacağı düşüncesi ile sempozyumun düzenlenmesinde  emeği geçen herkesi kutluyor başarılar diliyorum dedi.

Açılış konuşmalarının ardından sempozyum oturumlarına geçildi. Toplamda dört oturumda gerçekleşen sempozyumda “Bağımlılığın Tanımı ve Nörobiyolojisi, Bağımlılığın Epidemiyolojisi, Gençlerde Teknoloji Bağımlılığı ve Sanal Zorbalık, Tütün Bağımlılığı, Bağımlılığın Yıkıcı Sonuçları, Bağımlılığı Önlemede Eğitim Çalışmaları ve Sosyal Hizmet Müdahalesinin Önemi, Yeşilay’ın Bağımlılıkla Mücadelesi, Uyuşturucu ile İlgili Suçları Engellemeye Yönelik Tedbirler, Bağımlılığın Adli Tıp Boyutu ve Hukuksal Süreçleri konularında detaylı bilgiler verildi.

29.12.2018 14:02